L’Agenda Cultural de Catalonia Sacra té com a eix els campanars. Entre les activitats que s’hi proposen hi ha una visita al cloquer de la basílica de Santa Maria d’Igualada, el conjunt més significatiu del Patrimoni Cultural de la comarca.
L’historiador de l’art igualadí, Daniel Vilarrubias, serà el conductor d’aquesta visita per conèixer aquest campanar gòtic tardà. L’activitat, proposada pel Bisbat de Vic, es farà el diumenge 12 de maig a les 11 el matí. La inscripció que té un preu de 8 euros s’ha de fer en línia a la web de Catalonia Sacra.
Al campanar de Santa Maria d’Igualada consta que ja es treballava en la teulada el 1514, i va ser conservat quan es va construir el temple actual. Té 36 metres d’alçada, planta quadrangular i finestres d’estil gòtic dividides amb columnetes. Més amunt té un parell de finestrals de volta rodona en cada cara. La part superior va ser reconstruïda el 1961.
Actualment té sis campanes foses a la casa Bachert d’Alemnaya, que el 1990 el bisbe de Vic Josep Maria Guix i Ferreres va beneir quan es va fer la restauració de la basílica. Les campanes, que es podran veure en la visita, estan dedicades a Santa Maria, al Sant Crist d’Igualada, a la Mare de Déu de la Pietat, Sant Bartomeu, Sant Miquel arcàngel i a la Reina de la Pau. A més, hi figura la campana “Francesca-Aleix-Amadeu”, que va ser beneïda al 1950.
Propostes per donar a conèixer el patrimoni cultural d’arreu
La programació de Catalonia Sacra de 2024 es va presentar el 28 de febrer en un acte al CaixaForum Macaya de Barcelona en un acte presidit pel cardenal Mons. José Tolentino, Prefecte del Dicasteri per la Cultura i l’Educació del Vaticà. Enguany aquesta iniciativa única Europa i promoguda pels 10 bisbats amb seu a Catalunya, proposa una trentena d’activitats que, setmanalment d’entre març i novembre, donaran a conèixer el patrimoni cultural d’arrel religiosa d’arreu del territori. Amb els campanars com a fil conductor, aquest any es proposen visites guiades, itineraris, conferències…) en vint-i-dues comarques de Catalunya i una del País Valencià. Aquest cop, i per primera vegada, l’agenda comptarà amb una activitat a Andorra, que forma part del bisbat d’Urgell. Aquí, Catalonia Sacra es desplegarà sota la denominació d’Urgelia Sacra igual que al País Valencià ho fa amb la denominació de Dertosa Sacra.