A partir d’un diàleg entre Igualada i la seva càmera, Carmel·la Planell i Lluís presenta una successió de composicions arquitectòniques, fotogràficament segrestades de la via pública. Amb elles, l’autora vol immortalitzar, escapçant-les i emmarcant-les, tot jugant amb els límits de la realitat, les diferents singularitats estètiques que vesteixen l’epidermis de la ciutat i li han anat concedint, d’ençà llargues dècades, una anacrònica contemporaneïtat no gens convencional.
Prenent el carrer, el seus edificis, com a un aparador de la personalitat de cada una de les propietats -publiques o privades- i sense cap cohesió d’estils artístics, la mirada atenta i la càmera ens proposen descobrir aquest encadenat de narracions visuals que tenen com a subjecte les edificacions més contemporànies. Això és, aquesta exposició reuneix el treball d’una fotògrafa que ha espedaçat o si es vol fragmentat la ciutat, amb diferents enfocaments segons situacions de llum, perfils i angles de visió, en definitiva mirades escapçades, que presenten tota una amalgama d’escenaris de la vida urbana.
Perquè la fotografia de la via pública, dels seus edificis, li permet a Planell de recrear-se en l’imaginari d’aquells diferents episodis de la construcció que, des de la segona meitat del segle XX, han anat teixint la història dels projectes arquitectòniques més recents. Tot plegat és també una invitació a l’observació i reflexió sobre els diversos canvis operats a l’espai urbà i la idea de ciutat que modelen, a partir d’una retrospectiva que abraça més de cinc dècades.
Definitivament, lluny de la fotografia artística, aquesta mostra de fotografies de l’arquitectura contemporània de la nostra ciutat, després de la presentació del llibre de fotografies de la mateixa autora: “Igualada, teva, meva i nostra”, 2023, és una bona ocasió per a conèixer una fotògrafa inquieta i curiosa que vol deixar una empremta indeleble a les seves instantànies des de la perspectiva de capturar tots els elements que continguin conceptes arquitectònics innovadores, deixant entreveure i subratllar fins a quin punt algunes arquitectures de la ciutat van ser obres summament avançades en el temps.
Al capdavall, son comptades les persones que, des de la mirada fotogràfica, s’han apropiat de les noves arquitectures. Calia veure i compendiar aquest despertar des de fa dècades. Amb un estil propi i inconfusible, Planell és una de les fotògrafes que de manera més primerenca, però oportuna i necessària, al llarg d’anys i anys ha anat fotografiant la ciutat. La ciutat es converteix davant del seu objectiu en un ésser viu, el personatge extraordinari que qualsevol pot rastrejar a través d’aquest passeig a través de captures agosarades -des de distints punts de vista- que volen donar rellevància a la singularitat de les alçades, les linealitats i la perspectiva dels edificis, les formes i siluetes més curioses, etc.
Això és, un recorregut per les 62 fotografies exposades, a més del visionat d’una projecció de 145 imatges, evidencien l’expressa intenció d’aquesta autora en reflectir el que són les arquitectures de la contemporaneïtat, un veritable relat gràfic de la nova Igualada que s’ha anat construint des de finals de 1950, tot sumant-se al seu mil·lenari passat.