Bellprat, Vila del Llibre celebrarà els propers 6 i 7 de juny la vuitena edició del seu festival anual. Un any més, aquest petit poble de l’Anoia, de només 90 habitants, obrirà als baixos de les seves centenàries cases llibreries de vell i els seus carrers s’ompliran de novetats editorials i d’activitats culturals.
Bellprat, Vila del Llibre, el primer book town de Catalunya, és una iniciativa 100% ciutadana que des del 2008 ha rebut milers de visitants i compta amb el suport d’intel·lectuals i creadors de primera línia, com Josep Maria Cadena, Muriel Casals, Màrius Serra, Pilar Rahola, Roser Capdevila, Cristina Losantos, Jordi Cervera, Gemma Lienas, Lluís Foix, Bienve Moya o Jaume Arnella, entre d’altres (vídeo).
Bellprat, Vila del Llibre estable
Com a part de la consolidació de la seva proposta cultural, Bellprat, a partir de juny de 2015, es converteix en una Vila del Llibre estable, amb una oferta de turisme cultural d’allotjament i activitats permanent, inclòs dintre del projecte Vila del Llibre.CAT, punta de llança d’una futura xarxa de Viles del Llibre de Catalunya, que té per objectiu reproduir l’experiència de Bellprat en altres pobles catalans amb risc de desaparèixer per abandonament o manca d’oportunitats per als seus habitants. A través de la transferència de coneixements i bones pràctiques, Vila del Llibre.CAT els ajudarà a esdevenir book towns de la xarxa perquè puguin dinamitzar la seva economia de manera sostenible, amb una proposta amb el llibre i tota la industria que gira al seu entorn com a protagonista, respectant l’entorn rural i natural.
Vila del Llibre 2015
Entre les novetats de la vuitena edició de la Vila del Llibre de Bellprat, cal destacar la presentació del llibre 20 converses sobre la independència de Catalunya de Roser Pros-Roca, i un col·loqui amb Juanjo Puigcorbé i Eduardo Reyes; La música dels camaleons de Jordi Cervera; Les tradicions que no hem de perdre d’Antoni Dalmau; Pobles perduts i pobles oblidats de Xavier Cortadellas i Montse Rumbau, Versos, versets i versots de Celdoni Fonoll i narració musicalitzada de Lloll Bertran; Olor de clor sota la roba de Maria Guash, i la xerrada sobre El món del traductor literari del japonès que mantindran el traductor al català d’Haruki Murakami, Albert Nolla, amb el també traductor Jordi Mas.
A més de les presentacions de llibres, Rizoma Teatre oferirà l’obra L’abanderat. El bibliobús del front, inspirada en el peculiar servei de préstec de llibres que la Generalitat de Catalunya va oferir als combatents del front durant la Guerra Civil espanyola; la il·lustradora Maria Rius inaugurarà l’exposició que fa un repàs a la seva trajectòria artística; hi haurà dansa contemporània, folk continental, música d’Irlanda i d’Escòcia… Entre els tallers que s’oferiran, hi ha propostes per a tots els públics: realització de paper vegetal, descobrir la pròpia genealogia, intervenció artística del poble amb una proposta de land art o resolució d’enigmes, entre altres. Per als més menuts, està previst un contacontes amb l’actriu Mercè Arànega, i diversos espectacles participatius.
Sobre Bellprat i les viles del llibre d’arreu el món
Nascudes a Anglaterra com a book towns i amb presència a Europa –Alemanya, Espanya, França, Itàlia, Països Baixos, Regne Unit…–, Estats Units, Àsia i Oceania, les ‘viles del llibre’ són una iniciativa ciutadana que atorga una nova oportunitat de desenvolupament a petits assentaments rurals a través de la literatura i la cultura. Són els propis habitants d’aquests pobles els que obren les cases als visitants per oferir de manera permanent llibres nous, d’ocasió i, fins i tot, relíquies literàries, en improvisades llibreries plenes d’encant.
Bellprat és la primera Vila del Llibre de Catalunya. Va tenir el seu origen l’any 2008 com a iniciativa ciutadana alternativa als plans de desenvolupament immobiliari més clàssics de finals de la dècada.