Arriba a Igualada una exposició de fotografia dels presos de Lledoners

6 de maig de 2021

Igualada acull des d’aquest dimecres “Veure o mirar. Retrats a presó”, l’exposició del Taller de Fotografia del Centre Penitenciari Lledoners que recull els treballs dels 27 interns que han realitzat el taller. D’entre els participants hi ha presos polítics catalans privats de llibertat des de fa més de tres anys, com Jordi Cuixart i Jordi Sánchez.

Les activitats artístiques són opcionals a la presó de Lledoners i el Taller de Fotografia és una de les que ofereix el Centre. El curs, dirigit per la fotògrafa Maria Vernet, s’ha centrat en la temàtica del retrat, i ha permès als participants aprendre la tècnica fotogràfica (digital, analògica o lumínica) com a mitjà per expressar emocions. L’exposició de les obres permet mostrar l’aprenentatge dels alumnes i, alhora, construir un vincle cultural entre la presó i l’exterior.


La mostra està dividida en diferents sèries fotogràfiques que reflecteixen els sentiments, les esperances i els anhels d’uns interns obligats a viure un doble confinament. Entre les desenes de retrats que ompliran les Encavallades del Museu de la Pell d’Igualada es podran veure obres que tenen com a protagonistes els propis presos polítics.

Durant l’acte de presentació de dimecres Armand Calderó, Secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, va fer la palesa la importància de la tasca que es fa en aquests tallers d’art per afavorir la reinserció dels presos “doncs la presó ha de donar oportunitats d’aprenentatge als seus interns com a procés per a la reinserció a la societat”. Per la seva banda, Susanna Gracia, directora del centre penitenciari dels Lledoners va fer esment a la importància que tenen aquests tallers que permeten reconvertir un espai hostil en un espai amable, remarcant “la gran disponibilitat de molts dels interns quan se’ls ofereix la possibilitat de dur a terme tallers com aquest i d’altres que fem al centre”.


L’acte va comptar amb la presència del Miquel, intern al centre i de Jordi Sánchez, pres polític, ambdós participants del taller. Jordi Sánchez, que no havia tornat a Igualada des d’abans de ser empresonat, explicava que “la presó incomoda, no és agradable per a ningú, però crec que a nosaltres ens compensa el fet d’ajudar a fer-la visible a la societat. Aquesta exposició mostra quelcom més de la presó: darrere de cada imatge hi ha persones que convivim amb normalitat i cordialitat”.

Sánchez també va remarcar que la presó ha de ser una nova oportunitat per a tots els que hi són “i puc afirmar que les presons catalanes compleixen amb aquesta fita d’oferir noves oportunitats”. Durant l’acte també es van poder sentir unes paraules de Jordi Cuixart, que no va poder-hi ser present.

L’Exposició està organitzada pel Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament d’Igualada i el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia. Es pot visitar del 5 al 30 de maig a les Encavallades del Museu de la Pell, al carrer Doctor Joan Mercader número 1 d’Igualada en els següents horaris: dimarts i dimecres de 10h a 14; dijous i divendres de 10h a 14h i de 16h a 20h; i dissabtes, diumenges i festius d’11h a 14h. L’entrada és gratuïta.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari