Un article de
Redacció
El periòdic comarcal líder de l'Anoia des del 1982.
26 de setembre de 2019

Aquest divendres es presenta el llibre Terra de Ceps a Igualada

Un article de
Redacció

Demà divendres, a 2/4 de 8 del vespre, al saló de sessions de l’Ajuntament d’Igualada es durà a terme la presentació del llibre: “ Terra de ceps. Especialització vitivinícola i món rabassaire a les comarques de l’Anoia i l’Alt Penedès al segle XIX”. El seu autor, Josep Colomé-Ferrer, (Vilafranca del Penedès, 1961) és doctor en Història Contemporània i professor del Departament d’Història Econòmica, Institucions, Política i Economia Mundial de la Universitat de Barcelona, i membre del Centre d’Estudis ‘Antoni de Capmany’ d’Economia i Història Econòmica.

Aquest treball editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, va obtenir el Premi de recerca Dr. Joan Mercader 2016. Durant l’acte, presentarà el premi el president del CECI, Xavier Barberà Bota. Posteriorment Dr. Miquel Gutiérrez Poch, professor titular l’història econòmica de l’UB i mantenidor del Premi, presentarà el llibre i durant l’acte es farà un reconeixement i homenatge a la figura del desaparegut Dr. Francesc Valls-Junyent.

Aquest llibre parla del procés d’especialització vitícola que va tenir lloc a les comarques de l’Anoia i l’Alt Penedès al llarg de la segona meitat del segle XVIII i durant tot el XIX, de les transformacions del paisatge i dels canvis en les relacions socials i polítiques que l’avenç de la vinya va comportar.

Al llarg d’aquestes pàgines es posa en relleu el paper destacat que va jugar la gran propietat de la terra en aquest procés d’especialització vitivinícola, així com el protagonisme que hi va tenir el contracte de rabassa morta. L’estudi analitza la relació existent entre viticultura i creixement demogràfic, l’aparició de nous poblaments i les característiques dels nuclis familiars i de les explotacions rabassaires. Presta especial atenció a les relacions veïnals i al paper jugat per les dones en aquestes societats rabassaires, tant en l’àmbit de la llar com en el món del treball o en els conflictes socials. Finalment, s’estudia la crisi provocada per l’arribada de la fil·loxera, la posterior replantació de les vinyes i el conflicte rabassaire de finals del segle XIX.

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×