16.9 C
Igualada
Dimarts, maig 18, 2021

Antoni Mabras, alcalde La Pobla: “Governar en minoria és un avantatge per al municipi, ens força a arribar a acords constantment”

Antoni Mabras (Participa) fa poc més de mig any que és l’alcalde de la Pobla de Claramunt. L’arribada de Mabras a l’alcaldia va ser històrica, ja que després de 36 anys governant amb majoria absoluta l’espai de Convergència, aquest cop sota la marca Avancem, perdia el poder a l’Ajuntament poblatà. Així doncs, la Pobla de Claramunt ara està governada per quatre regidors del grup d’independents Participa i l’únic regidor del PSC. Mig any després d’entrar a l’Ajuntament, La Veu entrevista a l’alcalde per parlar de l’actualitat del municipi.

Quina és la valoració general d’aquests primers mesos al capdavant de l’Ajuntament?
La valoració és molt bona i positiva. Després de 36 anys amb el govern d’un únic color i amb majoria absoluta, ja tocava un canvi, crec que la gent ho demanava. Quan un governa tant temps, al final t’acabes acostumant a una manera de fer i des del nostre punt de vista, era tot massa monòton. Estic segur que nosaltres hem portat una mica de “xispa” al municipi. Tenim moltes ganes d’iniciar els projectes que vam plantejar en campanya i altres que també els tenim en ment.

Va ser difícil trencar aquesta majoria absoluta?
Molt. Jo estava segur que es podia aconseguir, però va ser molt difícil. Jo tinc 39 anys, així que des que tenia 3 anys sempre havien manat els mateixos aquí.
A més, si he de ser sincer, jo no estic d’acord que hi hagi majories absolutes en els governs municipals. Governar en minoria és un avantatge per al municipi, ja que força a totes les parts a arribar constantment a acords. Al final, els regidors de l’oposició representen a una part de la població i si estàs en minoria estàs obligat a escoltar-los, també.

Quina és la relació amb Avancem actualment?
El canvi de passar a l’oposició ha estat dur per a ells. La seva principal funció és fiscalitzar-nos, això ha de ser així i és bo. Però per altra banda crec que també haurien d’aportar propostes i de moment no n’aporten cap.

Tot i tenir un pacte municipal amb ERC i PSC per investir-vos alcalde, al final les pressions a nivell comarcal van fer-lo trontollar. Van ser dies de sofriment?
Van ser dies durs per tothom. Anàvem fent reunions i semblava que anava endavant, però després veiem publicacions que semblava que no es podria acabar fent. Jo fins el dia de la votació no n’estava segur del tot.

Quina va ser la prioritat en el moment d’entrar?
La veritat és que ens va arrossegar el dia a dia. Hi havia la Setmana de la Joventut, Festa Major, Festa dels Barris, la piscina municipal oberta, etc. Hi havia coses més o menys lligades, però altres no tant, així que fins el setembre no vam començar a planificar projectes.

I ara, quins són els principals projectes que teniu entre mans?
Ens preocupa la connexió a peu i en bicicleta entre el nucli de la Pobla i els barris, així que estem treballant amb el projecte de fer camins segurs per vianants i ciclistes entre el Xaró, les Garrigues i el nucli de la Pobla i també el Camí de la Costa, per lligar amb els barris de l’Estació, Can Galan i Vivencs.
Una altra cosa que la gent em pregunta força és referent al bar de l’Ateneu, que va tancar el febrer del 2018. La nostra intenció és tornar-lo a obrir, però abans necessita obres, pintura, lampisteria, canviar alguna nevera, etc. Però ens agradaria treure, durant aquest primer semestre del 2020, la licitació per reobrir-lo.

Fa anys que a la Pobla es parla del modificar el POUM. Us hi heu posat vosaltres?
Hi estem treballant des del primer moment també, ja que ens agradaria que tirés endavant durant aquest mandat. Va quedar al calaix fa uns 10 anys i ara el volem recuperar.

Un dels objectius d’aquest POUM seria que la fàbrica de pèl·lets que hi ha al nucli del poble passés a les afores?
Sí, ja hem tingut converses amb l’empresa i intentem anar parlant un cop al mes. Jo els he dit que mentre estiguin al mig del municipi, el consistori té l’obligació de fer complir normatives i ara mateix tenen un expedient obert per acumulació de residus a l’exterior que entenem que no és correcte.
Nosaltres no volem que l’empresa marxi del municipi, sinó que volem que vagin al polígon de Plans d’Arau. Sense entrar en el fons, sembla que tindrien predisposició, però és un tema força complicat. Espero poder-ho veure un dia.

Hi ha hagut una escalada de robatoris, especialment a les urbanitzacions, en aquests darrers mesos. Heu ampliat la zona de vigilància del sereno a tot el municipi, més enllà del polígon. Tot i ser una iniciativa en fase de proves, ha funcionat?
Aquest és un tema que al govern ens preocupava especialment. Amb l’arribada de l’hivern augmenten els robatoris i vam plantejar diverses solucions. Una d’aquestes era posar càmeres, però fer-ho aquest any, per qüestió de temps, era impossible, i l’altra era la figura del sereno. Aquest té la funció de vigilar instal·lacions municipals, però també aprofita per donar voltes per tot el municipi. Parlant amb els Mossos ens van dir que juridícament també era viable i ho vam fer. Per fer una valoració vull esperar al 15 de març que és quan acabarà aquest període de proves i decidir sí l’implantem de manera definitiva.

Es parlava de què hi hauria la intenció de construir un poliesportiu. Ho vol fer el nou govern municipal?
Hem fet la consulta a la Diputació i ens diuen que les ajudes per a la construcció d’aquests equipaments va per zones. Segons ens han dit, la nostra zona és la mateixa de la Torre de Claramunt i com que ells van córrer abans que nosaltres, els diners de la Diputació van anar allà i aquí vam perdre aquesta oportunitat.
El que sí que hem fet com a govern és fer un topogràfic de la zona esportiva per tal que, si les diverses entitats que hi ha allà ho volen, els diferents equipaments no estiguin separats per murs. Voldríem fer una zona esportiva única, amb un bar únic que doni servei a tothom.

Heu impulsat uns pressupostos participatius pel 2020. Com funcionaran?
Hi hem destinat 35.000 euros i crec que és força ambiciós. Amb l’entrada al govern vam obrir la regidoria de participació ciutadana, des d’on estan treballant el tema. Encara no hem definit quan serà la votació, però s’ha de poder fer aquest any.
Més enllà dels pressupostos participatius, també volem que els veïns s’acostin a l’Ajuntament. Intentem incentivar diverses comissions que fins ara no hi eren com la de festes, mediambient o cultura. És important que hi hagi gent externa al consistori que aportin noves propostes.

Quina és la valoració que feu del porta a porta a la Pobla?
Nosaltres sempre hem estat partidaris d’aquest model porta a porta. Hi ha hagut un increment substancial del reciclatge i ara estem al voltant del 90%. Encara hi ha algunes incidències però som conscients que des d’Anoia Verda hi estan treballant.

Diverses poblacions de l’Anoia han començat a rebre aigua de la Llosa del Cavall. Teniu previst que també n’arribi a la Pobla?
Aquí encara no ha arribat, però sé que ens arribarà. De moment encara no sabem massa més cosa des de l’Ajuntament.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Enquesta: creus que és necessari que els alumnes segueixin portant mascareta a l’escola el curs vinent?

Aquesta setmana s'ha fet públic l'esborrany d'un document del govern espanyol en què es proposa que els alumnes segueixin portant mascareta i es mantinguin...

El Concurs de Teatre de Piera finalitza amb el lliurament de premis

El 44è Concurs de Teatre Amateur Vila de Piera s’ha tancat aquest cap de setmana amb la celebració del lliurament de premis. Des de...

El CAP de Vilanova ja té instal·lat un mòdul de reforç

Aquest dilluns, el departament de Salut ha instal·lat el mòdul de reforç a l’atenció primària a Vilanova del Camí. Es preveu que en una...

Igualada Som-hi proposa reobrir els quioscos del parcs de l’Estació, Garcia Fossas i Les Comes

El grup municipal d’Igualada Som-hi reclama que els quioscos que hi ha tancats als parcs d’Igualada obrin i generin feina, activitat econòmica i ofereixin...

La 22a edició de la Kanya Pirenaica es farà a Esterri d’Àneu

Del 4 al 10 de juliol es realitzarà la 22a edició de la Kanya Pirenaica; una setmana centrada en la pràctica esportiva i activitats...
Compartir