Anna Forcada és, des de juliol de 2019, gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central. Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i Màster en Atenció Primària de Salut, ha estat al capdavant de la ràpida transformació, especialment a la Conca d’Òdena, a la que s’ha hagut d’adaptar el primer referent de la sanitat pública per a tots els ciutadans.
El doble confinament de la Conca va ser molt dur per a tothom. Per a l’atenció primària, que és el primer que es troba un ciutadà quan es troba malament, devia trastocar-ho tot.
Va ser una situació molt dura, perquè els nostres equips van quedar partits del tot, entre els que estaven en la zona confinada, i els que eren fora. Vam haver de repensar i reordenar-ho tot, tenint present aquests dos nous territoris que es van crear. Realment, en els primers moments, va representar un esforç organitzatiu i d’adaptació molt alt.
És evident que ningú no està preparat per a un episodi com el que estem vivint. Ens servirà almenys per al futur?
La situació que ens ha portat aquesta epidèmia és totalment excepcional, per la qual no estàvem preparats, ni tan sols ens podíem arribar a imaginar-ho. Però ara, que ens ho podem mirar amb una certa perspectiva, sí que ens pot servir per conèixer millor con ens podem arribar a organitzar des de l’Atenció Primària, l’enorme capacitat que tenim de ser flexibles i d’adaptar-nos a circumstàncies canviants. Precisament una de les qüestions que hem estat enfortint moltíssim aquests dies és tota l’atenció no presencial, telèfonica. Hem estat cada dia recepcionant o emetent moltíssimes trucades, per tal de ser propers a la gent i que no hagués de sortir de casa, i de resoldre els problemes que tenien…
Realment no hi estàvem acostumats, a aquests volums d’atenció no presencial. De fet, hem hagut de reforçar algunes centrals telefòniques dels CAP’s per poder assumir-ho, i no haver de derivar aquesta atenció al 061, que com ve sabeu, en alguns moments es va col·lapsar. Allà s’han d’atendre situacions urgents, i nosaltres resoldre tots els altres dubtes que té la població.
El CAP Anoia s’ha convertit en el referent a Igualada i la Conca en l’atenció a la Covid-19, i va ser l’inici d’una profunda reorganització de l’atenció primària.
Aquest és un altre exemple d’aquesta adaptació, la capacitat que es va tenir a la comarca d’obrir un centre que donés atenció les 24 hores, com és el CAP Anoia del Passeig Verdaguer. De forma habitual només obria de 8 del matí a 8 del vespre, i d’un dia per l’altre va obrir 24 hores i essent capaç, a nivell intern, d’organitzar-se per cobrir guàrdies i muntar una carpa a l’exterior, que és molt resolutiva. S’hi està donant un servei molt bo a la població. Allí s’hi està fent un cribatge de les patologies per a les quals hi van els ciutadans, però també s’hi estan fent analítiques, electrocardiogrames, i quelcom més molt important, i que li hem donat molt impuls, que són les ecografies pulmonars.
L’ecògraf que teníem a l’interior de l’edifici l’hem tret a fora i l’utilitzem per a fer aquestes proves. Això posa molt en valor la feina que estan fent els professionals, perquè, realment, teníem poca expertesa en aquest tipus d’ecografies, se’n feien poques, però amb aquesta malaltia que tenim ara al davant hem comprovat que és una prova que no dona radiació i és molt, molt resolutiva per poder comprovar la gravetat de l’afectació pulmonar que poden tenir els pacients.
Es parla molt mediàticament dels hospitals, i poc de l’Atenció Primària. Potser aquesta hauria de ser la gran oportunitat perquè la gent se n’adonés de la importància que té en el nostre país?
Ja hi estem acostumats, a això que diu. A l’Atenció Primària som molt invisibles i humils, però a la vegada som perseverants, persistents. Fem la nostra feina amb molta il·lusió igualment, és clar. És cert que ara, quan parlem de la Covid-19, tothom pensa en la malaltia greu, en els hospitals, en les UCI’s, en els respiradors… però no hem de perdre de vista que una gran part dels malalts ho passen de manera lleu, a casa, i el que no volen, de cap de les maneres, quan els visitem als domicilis, és anar als hospitals. Volen continuar a casa.
El que intentem és mostrar-nos propers, hem doblat i fins i tot triplicat en alguns casos els equips d’atenció als domicilis i a les residències, perquè un dels valors de la Primària és la proximitat a la població, per a resoldre els problemes de salut, però també de l’esfera emocional, mental o social. Els Hospitals actuen en una parcel·la molt puntual en una situació concreta, però l’Atenció Primària actua durant tota la vida. Sí, ho veiem com una oportunitat per acompanyar als pacients a ajudar-los a passar totes les circumstàncies que s’estan vivint aquests dies.
Que tot s’hagi abocat a lluitar contra el Covid-19 no ha fet minvar els recursos cap a d’altres atencions? Tothom qui es posi malalt d’altres coses rep l’atenció que es mereix?
És cert que en el moment d’explosió de l’epidèmia, i més amb la intensitat amb la que es va viure a la Conca, es van bolcar tots els efectius i tota l’energia a fer front a la malaltia. Tot i això, s’ha intentat mantenir l’atenció a tots els altres problemes de salut, i hem intentat que l’atenció fos separada de la que es fa per la Covid-19. Hi ha gent que necessita continuar tenint el control de les seves malalties cròniques, del seu Simtrom, de vigilar que no es descompensi la diabetis…
Per això s’han diferenciat els centres d’atenció, i per exemple a Vilanova del Camí s’estan atenent als nens i a les embarassades, o determinats crònics a Montbui. Es busca separar al màxim i evitar el contacte entre aquestes persones o les que tenen ja problemes de salut, amb aquesta atenció extraordinària que es fa del Coronavirus.
Ja hi ha prou material per a tothom?
En el moment inicial teníem una situació de manca de material, perquè no imaginàvem la magnitud de l’epidèmia, però actualment tots els centres d’atenció primària, a tot el país, tenen els Equips d’Atenció Individuals (EPI) suficients, i també l’entorn residencial.
Calculeu quan durarà aquesta reordenació de l’Atenció Primària, és a dir, la tornada a la situació anterior, tot i tenir present que encara pot continuar existint el Covid-19?
És difícil de predir. Estem cada dia amatents per veure com va l’evolució de l’epidèmia. Tenim present que aquesta reordenació és temporal, es mantindrà mentre sigui convenient, i després es tornarà a l’atenció habitual a tots els CAP’s i als dispensaris locals. Encara no sabem del cert si és que la corba se’ns ha aplanat… El que hem après amb aquesta epidèmia és aquesta capacitat d’adaptar-nos i de fer canvis en molt poc temps… Per això vull tenir paraules d’agraïment a tots els professionals per la seva gran dedicació i també a la població. Vivim dies molt difícils per a tots, i és just i mereixedor tenir un reconeixement per a tots ells. Conforme veiem que la malaltia es va controlant, tornarem a la situació anterior, però de moment, és difícil dir quan serà.