Aquest any està sent molt diferent en tots els aspectes. Com l’encareu des de Kon-tiki?
Tot serà diferent aquest any. La COVID ha fet que tot sigui diferent aquest any. L’important, jo crec, és que tots fem l’esforç perquè aquesta aturada temporal sigui només això, quelcom temporal que no aturi més del què ja ha aturat per sempre més, com son les vides de totes les persones que s’ha emportat per endavant.
Vull pensar que a molta gent, aquests tres mesos de canvi de ritme de vida, de frenada, els ha servit per fer un anàlisi del seu propi temps i de la seva escala de valors de totes les coses quotidianes. Què és allò que hem trobat més a faltar des del principi del confinament? Què és allò que pensàvem imprescindible i ara hem vist que tampoc era per tant? Què és allò que si s’allarga gaire més no podrem resistir?
Ha estat sens dubte un exercici de descoberta personal i col·lectiva.
Com un vol en globus, confinats sense poder sortir de la cistella i deixant-nos portar pels diferents vents, amb pujades i baixades i amb la incertesa d’on aterrarem, d’on acabarem aquest vol per la vida. Tot anirà bé !
Com encareu l’European Ballon Festival des de Kon-Tiki?
Des de l’equip de globus Kon-Tiki, començant per les nostres noies de l’oficina, a tots els que formen l’equip de seguiment de terra i evidentment també els pilots, el nostre objectiu ha estat en tot moment tornar a enlairar-nos quan abans millor. I així, de seguida que es va veure la possibilitat de que l’European Balloon Festival tingués una mínima continuïtat, vam apostar per donar-li el màxim suport, com hem fet sempre des de la seva primera edició ara fa 23 anys.
Com a Globus Kon-Tiki així ho vam transmetre a l’Ajuntament d’Igualada i juntament amb Ultramagic, com a principals parts organitzadors, no va ser difícil dissenyar una fórmula de Festival reduït amb els objectius de mantenir la seva continuïtat al mateix temps que reduiríem el risc de contagi evitant la concentració de públic al camp de vol. També reduíem costos econòmics a l’Ajuntament, però al mateix temps intentaríem sobrevolar al màxim la ciutat perquè els igualadins gaudeixin de la màgia dels globus i en un intent de simbolitzar una tornada a la normalitat, a la llibertat, a l’aire lliure i al mateix temps un reconeixement a tot el personal que ha estat a primera línia de la COVID.
En resum, Globus Kon-Tiki treurà tota la seva flota de globus i personal per complir aquests objectius, perquè no es perdi ni s’oblidi que Igualada és la Ciutat dels Globus i no la ciutat on va començar la COVID.
Vosaltres anàveu en altres festivals que es fessin en altres parts d’Euorpa o del món? També s’han hagut de modificar?
Sí, varis dels pilots del nostre equip solen participar en festivals arreu del món i també en campionats oficials. Concretament estàvem ja inscrits a l’Amèrican Challenge, la concentració de globus més gran del món que se celebra cada any a Alburquerque, EEUU.
I també estàvem inscrits en el Campionat del Món de llarga distància de globus de gas, l’anomenada Copa Gordon Bennett, que enguany s’havia de celebrar a Polònia. Aquesta és la competició aeronàutica més antiga del món. Es ve celebrant des de l’any 1906 i només cancel·lada alguns anys degut a les guerres mundials. I aquesta vegada per la pandèmia.
Les competicions d’àmbit estatal també s’han cancel·lat?
Alguns festival de petit format s’han cancel·lat, però de moment el Campionat d’Espanya es manté a La Rioja i el Campionat de Catalunya també.
L’European també serveix per fer contacte amb gent del sector. Aquest format diferent també fa que hagueu de canviar la vostra manera d’arribar als potencials clients?
Sí, efectivament, aquests darrers anys Globus Kon-Tiki havíem aconseguit un volum important de clients turistes estrangers, en concret més del 50% dels nostres passatgers eren de diversos països del món (EEUU, França, Anglaterra, Xina, India, etc). Per aquest motiu, ja des dels inicis del confinament, quan es va veure que les fronteres es tancarien per un període indefinit, vàrem començar a treballar en redirigir el nostre marketing cap al client local, el què creiem que podria venir a tornar a volar abans. Ha estat un treball com de tornar enrere, tornar als orígens de Globus Kon-Tiki quan exploràvem noves zones de Catalunya on es pogués fer volades espectaculars en globus i els nostres clients eren la gent local d’aquell territori, que volien tenir una visió privilegiada de la seva terra. Així com els vols amb vistes de Montserrat s’havia establert com la icona pels turistes estrangers, hem tornat a potenciar, sense deixar de banda la nostra comarca de l’Anoia, zones com el Montsec, la Cerdanya, l’Empordà, el Delta de l’Ebre, el Penedés, Conca de Tremp, Conca de Barberà, etc. Aquest atractiu , juntament amb el fet d’aprofitar la nostra amplia flota de globus amb diferents capacitats de cistelles entre 2 i 16 persones, ens permet oferir vols privats per a qualsevol mida de nucli familiar o d’amics que prefereixin gaudir de l’activitat del vol sense haver de compartir espai a la cistella amb altres passatgers i amb la màxima exclusivitat.
També oferim el què anomenem el “vol a la carta”, que el client, família o grup d’amics faci realitat el seu somni de sobrevolar en globus qualsevol espai que hagi imaginat: enlairar-se des de casa seva si viu en un espai natural que ho permet, previ estudi tècnic per la nostra part, ens podem desplaçar fins allà i fer un vol a mida.
Quan vau començar els vols en globus després del confinament?
Ja s’havia fet a començaments de maig algun vol però a nivell de promoció publicitària concretament a Gijón i València en els quals volava el pilot sol, vàrem ser nosaltres des de Globus Kon-Tiki els primers de tot l’estat espanyol en realitzar un vol de passatgers des del confinament, el dia 21 de maig, des del Castell de Riudabella a la Conca de Barberà amb una parella que celebraven el seu aniversari de casament.
Quines mesures de seguretat es segueixen a dalt del globus? Més enllà de les mesures de seguretat a la cistella, quines altres preneu al llarg del servei que oferiu?
Les empreses de vol en globus amb passatgers estem regulats per Aviació Civil. Vam haver de treballar des de l’associació d’operadors de globus a nivell nacional per aconseguir que ens aprovessin un protocol específic per a la nostra activitat. Aquest va ser aprovat ja des de mitjans de maig, sempre i quan es compleixin també les regulacions de mobilitat entre les zones sanitàries. Actualment ja podem operar amb normalitat sempre i quan tant el pilot, com els ajudants de terra, com tots els passatgers portin la mascareta en tot moment. Proveïm als clients, a més de la mascareta en cas de que no portin la seva pròpia, de gel hidroalcohòlic tant abans de pujar al globus com quan baixen després de l’aterratge (no durant el vol perquè és un producte inflamable). Desinfectem la cistella i totes les parts del globus susceptibles de contacte amb un producte aprovat per Sanitat d’acord a cada material. A més exigim a cada passatgers un autocertificat signat de què en el moment de l’activitat no tenen cap símptoma COVID
Ha canviat el perfil de persones que compren viatges per fer vols en globus?
Sí, com he comentat abans, de moment està venint majoritàriament el client local i no l’estranger. Dins el clients local predominen els vols exclusius de parella i de nuclis familiars privats. Un dels avantatges del vol en globus és que permet compartir l’experiència en família de vàries generacions sense limitació d’edat. Qualsevol celebració pot ser bona per gaudir d’un vol compartit entre avis, pares i nets.
També és cert que estem notant com dos perfils de gent interessada molt diferents. D’una banda els que tenen ganes de tornar a una activitat normal quan abans millor, motivats, engrescats, comprensius, la qual cosa és d’agraïr. I d’altra banda ens trobem un altre perfil de gent que ens truca, demanant informació, amb ganes de volar, però amb moltes pors i dubtes. A aquests els recomanem que no tinguin pressa. Potser només volaran en globus una vegada a la vida i aquesta vegada ha de ser màgica. Volem que tothom vingui a volar amb nosaltres, però que ho facin quan n’estiguin completament convençuts. En globus no hi ha presses. Per aquells lectors de La Veu que ho tinguin clar, però, els aplicarem un 5% de descompte fent la compra online mitjançant el codi promocional VEUANOIA.
El vols en globus relaxen en temps en què hem estat tant estressats.
Si aquest temps de confinament us ha fet pensar que el temps passa i us esteu deixant coses per fer pel camí, feu-les. Sense pressa, però aneu-les fent. No tingueu por.
Animem a tothom qui encara no hagi volat en globus que vingui. No som vacuna contra la COVID però sí una bona teràpia. Des d’aquí dalt veureu les coses diferent. Fins i tot potser sentireu coses que no heu sentit mai.