“Amb la genètica i la immunoteràpia podem aconseguir que les nostres defenses lluitin contra el càncer”

4 de febrer de 2022

En Fermí Capdevila és el coordinador de l’àrea d’Oncologia de l’Hospital d’Igualada.
La seva tasca és gestionar el departament i fer una atenció continuada als múltiples pacients que cada dia passen per la seva consulta. 

Quines són les xifres aproximades de pacients que passen per les consultes d’oncologia a l’Hospital d’Igualada?
Les primeres visites són les més interessants i de fet les que més es realitzen a l’Hospital d’Igualada. Podríem dir que d’aquestes podem fer entre 350 i 400 en un any.

Quina és la seva tasca com a sanitari i coordinador d’Oncologia?Per una part hi ha la feina de la coordinació i gestió de l’àrea d’Oncologia?
Som tres companys, dos d’ells, formen part de l’ICO (Institut Català d’Oncologia), un espai molt potent que ens ajuda en el dia a dia. A més d’aquesta tasca hi ha la d’atendre als pacients durant tot el procés de la malaltia (estudis, tractaments, cirurgies, seguiments…)

Quin és el procés que se segueix quan un pacient és diagnosticat de càncer?
Hi ha diverses vies. El més freqüent són els pacients que presenten símptomes i van a una consulta. Altres vegades des de la medicina primària. En el moment que es fan els estudis i es creu que aquesta persona pot patir la malaltia, passen per diferents circuits per accelerar els diagnòstics. El més necessari és l’estudi a través d’una biòpsia als teixits que ens confirmi i ens aporti informació sobre el tipus i estat de la malaltia.

Quins aspectes creu que s’haurien de millorar dins del procés de la malaltia?
A Igualada crec que tenim molt bons recursos, tant els que podem fer servir aquí com els que tenim al nostre abast d’altres hospitals que ens ajuden a poder disposar de qualsevol tractament. Penso que això ha de ser una tranquil·litat per als igualadins i igualadines. Com a millora demanaria més mans, més personal, i que es continués investigant tant la malaltia com les possibles cures.

Quin és el càncer més comú en les dones? I en els homes?
El càncer de mama en dones, i el càncer de pròstata en homes. En els dos sexes tenim el de pulmó i el de còlon, són dues patologies que els últims anys ha augmentat greument.

Quins reptes es planteja la medicina amb la lluita contra el càncer?
No hem d’oblidar que el càncer és una malaltia que s’origina dins nostre, és a dir, les nostres cèl·lules es rebel·len i poden comportar molts problemes. En els darrers vint anys, la malaltia ha tingut un avenç espectacular.

Ara mateix la sanitat es troba molt enfocada en el món de la genètica i la immunoteràpia. Amb aquestes innovacions es pot fer que el nostre cos aprengui a lluitar contra el tumor de forma que les nostres defenses ajudin a fer front al càncer. Cada cop hi ha més possibilitats i és una lluita constant.

Quines innovacions hi ha ara mateix en les cures del càncer?
Ara s’està estudiant i portant a terme la immunoteràpia, que és el procés d’activar les nostres defenses perquè reconeguin les cèl·lules tumorals com a enemigues i puguin lluitar contra elles. La immunoteràpia es pot fer a través de fàrmacs, manipulant els globus blancs del pacient en un laboratori i després tornar-los a introduir al cos de pacient, entre altres formes. Cal destacar que cada pacient i cada tipus de càncer i estat de la malaltia varia els tractaments.

L’actitud és clau en la superació de qualsevol malaltia. Però, com podem demanar a un malalt de càncer que sigui optimista o positiu davant d’aquesta situació?
Evidentment, s’ha de transmetre tota la informació necessària sobre la malaltia, el moment en què es troba el pacient, les possibles solucions… Les persones necessitem saber on ens trobem per poder lluitar contra els fets. Abans el càncer era un tema tabú i això no ajudava al pacient. Sempre s’ha d’informar d’una manera suportable, amb cura i s’ha de conèixer a cada persona per saber com poder actuar, quins són els seus valors, actituds… Mai es pot enganyar. S’ha de donar ànims i transmetre optimisme, així i tot, s’ha de ser sincer amb la malaltia, els efectes i el procés que presenta.

Governamentalment, com creu que es troba actualment la sanitat, concretament els casos amb càncer?
La investigació pública és molt important. El govern no ho pot deixar tot en mans dels sanitaris. El futur passa pels investigadors, per l’estudi i per poder descobrir quines són les claus que ens portaran a vèncer el càncer.

Nosaltres treballem a primera línia, però darrere hi ha molta gent que treballa per ajudar-nos a entendre i lluitar contra la malaltia. Tots plegats som un equip que necessitem els recursos per actuar bé. La pandèmia ha estat un exemple. Hi ha hagut una necessitat col·lectiva i s’hi han bolcat tots els recursos per trobar-hi la solució. Amb els recursos adients, som capaços d’aconseguir coses extraordinàries.

Com veu la tasca que realitzen les associacions contra el càncer?
Fantàstica i extraordinària! Totes les associacions que hi ha contra el càncer, i començant per l’Associació Espanyola contra el Càncer, que aquí a Igualada en tenim una seu, fan molt bona feina. En general, fan un esforç espectacular, i crec que es mereixen un aplaudiment continuant per part de la societat.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta