Jordi Puiggròs
“Estem en una situació que, o es fa alguna cosa, o acabarem prenent mal”. La frase és real, i ve d’una persona que coneix molt bé el que està passant, les nits del cap de setmana, a la zona d’oci del Pla de les Gavarreres, en terme d’Òdena. Ja fa molt temps que se sap que, quan arriba l’estiu, els joves d’Igualada i els municipis de la Conca surten de festa, molts d’ells, a les carpes, especialment els que tenen entre 16 i 18 anys d’edat. I alguns, 15. Això ha motivat una creixent presència del “botellón” en aquella zona, però també l’entrada de centenars de joves al local d’oci més conegut.
Els Mossos d’Esquadra, que fa molt temps tenen contacte amb l’Ajuntament i la propietat del local d’oci, van fer dissabte un dispositiu “sorpresa”, sense avisar ni a les autoritats, que va incloure la presència d’unitats de l’ABP Anoia de Mossos, serveis regionals de Manresa, la Unitat de Seguretat Ciutadana (USC) i de Trànsit, Policia Administrativa, i l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), i també de la Inspecció de Treball de la Generalitat. Un dispositiu sense precedents en molt de temps a la comarca.
Feia setmanes que es detectaven situacions sospitoses, i s’havia alertat -ja fa més d’un any- que calia corregir-les. Pel que sembla, a tenor de l’informe al qual ha tingut accés La Veu, no va ser així. El document és demolidor i podria comportar no només una altíssima sanció, sinó el tancament del local, han informat diferents fonts a aquest periòdic.
Informe preocupant
Respecte la inspecció administrativa, l’informe revela que existeix una “denúncia al personal en servei de control d’accessos a l’establiment per diferents infraccions administratives:
– Exercir les funcions de controlador d’accés sense disposar de la corresponent habilitació, o tenir-la caducada.
– No portar visible la identificació com a personal de control d’accés.
– Exercir funcions diferents a les pròpies dels controladors d’accés”.
Així mateix, l’informe dona compte de la “localització a l’interior de la discoteca de 4 menors de 15 anys que hi tenen prohibit l’accés per ser menors de 16 anys. Dos van ser lliurats als seus pares i dos van ser traslladats amb ambulància per estar sota els efectes de begudes alcohòliques un i l’altre de drogues”. En algun cas, els pares dels menors de 16 anys els esperaven a l’exterior del recinte, sabent que no hi podien entrar…
D’altra banda, en el mateix dispositiu de dissabte es va produir un detingut per un delicte contra la salut pública (se’l va enxampar sortint corrent des de dins de la discoteca amb 300€ en efectiu i diverses paperines de droga), a més d’aixecar tres actes per “Tinença de drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques, així com una denúncia per falta de respecte i negativa a identificar-se, i una altra per tinença i exhibició d’arma prohibida (puny americà)”.
També en tres controls de trànsit durant la nit es van denunciar 7 administratives per alcoholèmia i 3 administratives per drogues.
Pel que fa a la Inspecció de Treball de la Generalitat Catalunya, les infraccions detectades durant la inspecció van ser “la localització de treballadors sense contracte de treball ni alta a la Seguretat Social, treball nocturn de menors i treballadors cobrant prestacions d’atur”. Inspecció posarà “en coneixement de Fiscalia els fets perquè s’insti la via penal i l’administrativa simultàniament”.
Els Mossos han explicat també que tenen constància d’una denúncia d’una menor per abusos sexuals, la primera nit d’obertura d’aquest estiu de les carpes, si bé es va produir fora del recinte. No seria, però, la primera vegada d’un succés d’aquestes característiques. També s’haurien produït robatoris, sobretot, de mòbils.
L’empresa creu que el dispositiu va ser desproporcionat
El gerent de l’empresa Carpes Sunset, Pere Artigas, ha explicat a La Veu que “el dispositiu que es va fer el dissabte passat va ser completament desproporcionat”, i ha afegit “ens estem plantejant molt seriosament deixar de permetre l’entrada als menors d’edat, i convertir-nos en un local únicament per a majors de 18 anys”. Des de l’empresa es posa molt èmfasi en què s’ha d’obrir un debat social per plantejar les responsabilitats d’aquestes situacions.
L’altre problema: el “botellón”
Un altre dels problemes detectats a l’entorn de les carpes d’Òdena és l’enorme “botellón” que es genera al Pla de les Gavarreres. Joves asseguts a l’exterior de la gasolinera d’Àrea de Guissona, fumant i llençant les burilles en un recinte on està totalment prohibit, fins i tot asseguts al damunt de bombones de butà… sense cap tipus de vigilància. Alguns, visiblement beguts, llencen ampolles o vasos de vidre al terra, o fan les seves necessitats en espais on a l’endemà al matí hi passen vehicles, o bé persones que hi van a passejar, algunes amb criatures… El panorama de brutícia i deixadesa és molt visible en alguns carrers, si bé l’empresa de les carpes té contractat un servei de neteja de l’exterior del recinte amb el Grup Àuria.
La situació, que no és nova, ja va ser motiu de queixes dels empresaris de la zona, que veuen cada setmana com a l’exterior de les seves naus hi ha les restes de la “festa”. Molts joves menors d’edat situen en llocs estratègics d’aquesta zona, la tarda dels dissabtes, ampolles d’alcohol amagades per poder-les utilitzar, a les nits, quan comença la gresca, i estalviar-se el preu de les “copes” a dins del recinte de la discoteca. Una estratagema habitual a tot arreu.
Els Mossos diuen sentir-se menys preocupats pel “botellón”, perquè la majoria dels seus protagonistes són majors d’edat, que arriben amb el seu cotxe, fan soroll però no és un problema en una zona industrial, i en aquest país no està prohibit veure alcohol a la via pública, com passa a d’altres països de la UE. “Ja són grandets”, diuen les fonts consultades per La Veu, però el cert és que per a qualsevol que s’apropi al Pla de les Gavarreres és fàcil veure menors de 18 anys bevent… i no precisament aigua mineral.