1980 – Es funda el Club Bàsquet Igualada

28 d'agost de 2020

L’any 1980, es va fundar oficialment el Club Bàsquet Igualada. Això, però, no significa que abans l’esport de la cistella no es practiqués a la ciutat. Ans al contrari, es coneix que, almenys el 1925, el pare Millan (introductor del bàsquet a Espanya) va ser Igualada. En aquells primers anys, l’esport es jugava bàsicament a les Escoles Pies… o “los Escolapios”…

Primer equip que va jugar a bàsquet a Igualada, l’any 1926, amb el padre Millan, impulsor del bàsquet a Espanya.

Alguna cosa devia fer aquest conegut sacerdot, perquè ja hi ha documentació d’un primer partit de bàsquet a la ciutat l’any 1926. Més tard, cap al 1942, el Club Natació Igualada, que llavors era el més important de la capital de l’Anoia per volum d’associats gràcies a les moltes seccions esportives que tenia, va crear un equip de bàsquet. Van haver de passar uns anys per a jugar de forma federada, i posar-hi, diguem-ho així, una mica més de “seriositat”. Va ser el 1950, iniciant la seva aventura a la 2a B Catalana.

Primer equip del Club Bàsquet Igualada, l’any 1980.

L’esport va anar agafant adeptes a Igualada -també en la vessant femenina- i el 1952 es va ascendir a 2a A, i es va crear el Juventus OAR, que jugaria a la categoria B, en la qual, fins aquell moment, jugava el primer equip. També l’OAR va pujar al cap d’una temporada, la qual cosa deu voler dir que l’Igualada era prou bona en bàsquet. Tant que va aparèixer un nou equip, el “Biosca”, i va començar a jugar a la 3a Catalana. El 1957 també va pujar, però dos anys més tard, per diversos problemes, es va desfer… Els equips del Club Natació van anar jugant, però a mitjans de la dècada dels setanta -més o menys coincidint amb la mort del dictador Franco- la secció va desaparèixer.

Va ser llavors quan un grup de joves igualadins va decidir crear el Club Bàsquet Igualada, el 1980. Començant de zero a nivell competitiu, és clar, des de 3a Catalana. Es va estar una bona colla d’anys entre tercera i segona, fins que, a la temporada 1990-91, va ascendir a 1a Catalana.

Acte inaugural de la Llar d’Infants de “la Ginesta”, avui centre de dia Montserrat, al barri del mateix nom, el 1980. AFMI7213

Mica en mica el bàsquet va agafar molta importància a Igualada, en bona part també, cal dir-ho, a la seva força com a esport escolar, i la forta promoció que en feien algunes escoles de la ciutat. Pel que fa a l’equip femení, debutà l’any 1982, desaparegué a mitjan anys noranta però fou recuperat a partir de l’any 2000.

No havien passat ni cinc anys jugant a 1a Catalana que el CBI va pujar a la 2a Divisió de la Copa Catalunya, i, més tard, a la 1a, fins que la temporada 2002-03 ascendí a la Lliga EBA, on jugà fins la temporada 2008-09. Posteriorment tornà a la Copa Catalunya, i de nou a l’EBA, des d’on va estar a punt d’ascendir a la Lliga LEB a la temporada 2018-19, convertint-se així en un dels equips de bàsquet més importants del país en l’àmbit no professional, i un dels clubs amb més equips. Tot un èxit per un club que compleix ara 40 anys d’existència.

Primer festival de teatre escolar d’Igualada. AFMI7203
Comparteix l'article:

Deixa un comentari