1971 – Un incendi destrueix el Cinema Astoria, i Igualada passa dels 26.000 habitants

26 de juny de 2020

El 17 d’agost de 1971, Igualada perdia el cinema Astoria, també dit posteriorment Rex. Un incendi se’l va emportar per sempre. La notícia va causar un disgust enorme a la ciutat. El Casal era el propietari de l’edifici del llavors inicialment conegut com a Cinema Astoria i popularment com a “Modern”. El Casal va percebre una escassa quantitat d’indemnització perquè la companyia arrendatària no tenia assegurança contra incendis.

Posteriorment el solar va ser gairebé cedit a l’Ajuntament, encara que constés com venut, ja que Casal no va percebre ni una tercera part del que havia pagat per ell.
El Cine Moderno, es va inaugurar el 1934, a la finca de Can Viñals del carrer Sant Josep. Es va estrenar amb la pel.lícula La Hermana de San Suplicio. El 1936, Josep Oliva i Cebrià va instal·lar-hi un cafè al costat. L’any 1943, el cinema va passar a anomenar-se Astòria i projectava pel.lícules al “Salon Teatro”, i quan arribava l’estiu, a l’aire lliure en una pista de ball, que també va ser on l’Igualada Hoquei Club va jugar els seus primers partits… El Casal era el propietari de l’immoble, no ho era de l’empresa que programava les sessions, i per això se la va obligar a no posar pel·lícules de qualificació “moral”. En els darrers anys, el cinema també se l’anomenava Rex.

El cinema Astòria, amb la pista al davant. A dalt, el dia de l’incendi.
L’edifici va ser enderrocat el 2016.

L’edifici, però, va aguantar una bona colla d’anys més, però en molt mal estat, fins que va ser enderrocat el setembre de 2016.
Aquell any, Igualada, en plena expansió per la immigració interna espanyola, va passar dels 26.000 habitants. Podeu veure un quadre en aquesta pàgina sobre el lloc de naixement de la població empadronada. Només hi havia 111 estrangers, i la major part dels nouvinguts eren d’altres poblacions de l’Anoia i de Catalunya, Extremadura, Andalusia i Castella Lleó.

04-01-1969
Comparteix l'article:

Deixa un comentari