1944 – Neix la ràdio a Igualada
1

21 de desembre de 2019

L’any 1944, per primera vegada van sonar les ones de la ràdio local. La ràdio va arribar a la ciutat -i a la comarca- el Nadal del 1944 quan Josep M. Prat, tècnic radiofònic, lampista i electricista, crea, al seu mateix domicili, la primera emissora de la ciutat.

I primer missatge del patge Faruk!
Era una modesta emissora que emetia a 50 watts i que abastava tota la comarca de l’Anoia. Es posa en marxa emetent música i discos dedicats. Prat cobrava tres pessetes per cada dedicatòria. Al cap d’uns dies, i en ser festes de Nadal, Josep M. Prat obre els micròfons de la seva emissora a la Comissió de Reis d’Igualada perquè el Patge Faruk, emissari del Reis Mags d’Orient, pogués fer arribar els seus consells als més petits.
En aquella època per a posar una emissora en funcionament es necessitava el permís oficial del Ministeri de Telecomunicacions, però era molt difícil d’aconseguir, ja que el país estava sota la dictadura franquista.

Inicis de la ràdio a Igualada, els anys quaranta.

Dues hores al dia
El llavors alcalde d’Igualada, Francesc Matosas, autoritza que l’emissora de Josep M. Prat funcioni dues hores cada dia, concretament d’una a tres de la tarda. A més, a aquest permís municipal s’hi va afegir el de la Delegación Provincial de Sindicatos, i el de la Falange Española Tradicionalista y de las JONS, perquè no pogués ser acusada de clandestina.

Radio Perdón
Un fet curiós és que com que els locutors havien de parlar en llengua castellana, molts cops s’equivocaven i deien “perdón”, d’aquí que algú bategés l’emissora com “Radio perdón”.
Després que l’emissora tingués un estat més oficial es traslladà al segon pis de l’edifici de l’Ajuntament d’Igualada.

Josep M. Prat, però, encara volia el permís del Ministeri, així que viatjà a Madrid per reunir-se amb el ministre de Telecomunicacions.

Tot i no aconseguir el permís, el ministre li va prometre que tots els papers que li arribessin en contra de l’emissora igualadina anirien directament a la paperera.

El Ministeri, en veure que hi ha interès a tot Espanya per a crear ràdios locals, fa una reglamentació legal, fent sorgir les estacions escola sota la direcció del Frente de Juventudes.

No va ser el dissabte dia 22 de gener de 1950 quan a la una en punt del migdia comença a emetre Radio Igualada, Estación escuela número 4 del Frente de Juventudes, situada a l’avinguda Balmes, a l’edifici de l’institut Garcia Fossas, actualment seu de l’Escola Àuria.
Les paraules inicials d’aquesta primera emissió oficial van ser “Aquí, Ràdio Igualada”, pronunciades per Joan Armengol i Costa. Armengol faria posteriorment carrera a les emissores de ràdio de Barcelona i, més tard, a Televisió Espanyola.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta