29.5 C
Igualada
Diumenge, juliol 3, 2022

1944 – Neix la ràdio a Igualada

L’any 1944, per primera vegada van sonar les ones de la ràdio local. La ràdio va arribar a la ciutat -i a la comarca- el Nadal del 1944 quan Josep M. Prat, tècnic radiofònic, lampista i electricista, crea, al seu mateix domicili, la primera emissora de la ciutat.

I primer missatge del patge Faruk!
Era una modesta emissora que emetia a 50 watts i que abastava tota la comarca de l’Anoia. Es posa en marxa emetent música i discos dedicats. Prat cobrava tres pessetes per cada dedicatòria. Al cap d’uns dies, i en ser festes de Nadal, Josep M. Prat obre els micròfons de la seva emissora a la Comissió de Reis d’Igualada perquè el Patge Faruk, emissari del Reis Mags d’Orient, pogués fer arribar els seus consells als més petits.
En aquella època per a posar una emissora en funcionament es necessitava el permís oficial del Ministeri de Telecomunicacions, però era molt difícil d’aconseguir, ja que el país estava sota la dictadura franquista.

Inicis de la ràdio a Igualada, els anys quaranta.

Dues hores al dia
El llavors alcalde d’Igualada, Francesc Matosas, autoritza que l’emissora de Josep M. Prat funcioni dues hores cada dia, concretament d’una a tres de la tarda. A més, a aquest permís municipal s’hi va afegir el de la Delegación Provincial de Sindicatos, i el de la Falange Española Tradicionalista y de las JONS, perquè no pogués ser acusada de clandestina.

Radio Perdón
Un fet curiós és que com que els locutors havien de parlar en llengua castellana, molts cops s’equivocaven i deien “perdón”, d’aquí que algú bategés l’emissora com “Radio perdón”.
Després que l’emissora tingués un estat més oficial es traslladà al segon pis de l’edifici de l’Ajuntament d’Igualada.

Josep M. Prat, però, encara volia el permís del Ministeri, així que viatjà a Madrid per reunir-se amb el ministre de Telecomunicacions.

Tot i no aconseguir el permís, el ministre li va prometre que tots els papers que li arribessin en contra de l’emissora igualadina anirien directament a la paperera.

El Ministeri, en veure que hi ha interès a tot Espanya per a crear ràdios locals, fa una reglamentació legal, fent sorgir les estacions escola sota la direcció del Frente de Juventudes.

No va ser el dissabte dia 22 de gener de 1950 quan a la una en punt del migdia comença a emetre Radio Igualada, Estación escuela número 4 del Frente de Juventudes, situada a l’avinguda Balmes, a l’edifici de l’institut Garcia Fossas, actualment seu de l’Escola Àuria.
Les paraules inicials d’aquesta primera emissió oficial van ser “Aquí, Ràdio Igualada”, pronunciades per Joan Armengol i Costa. Armengol faria posteriorment carrera a les emissores de ràdio de Barcelona i, més tard, a Televisió Espanyola.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Igualada ciutat universitària: present i futur

Els reptes, quan es treballen intensament, es poden fer realitat, i és el que ha passat amb l’aposta universitària ambiciosa que ha fet la...

Exposició “reapropiant-nos de les nostres vides”. Aquestes som nosaltres! Ens visibilitzem per transformar

Aquests dies i amb aquest reclam, al vestíbul del Centre Cívic Nord, un grup de dones ens expliquen la seva pròpia història; una història...

Visitanoia, una altra proposta per promocionar el turisme

La sectorial de turisme de la Unió Empresarial de l’Anoia que aglutina i representa a les empreses del sector ha presentat la creació d’una...

La Síndica de Greuges d’Igualada va atendre 130 casos durant el 2021

La Síndica de Greuges, Rosa Maria Sánchez, ha presentat públicament la memòria de la tasca duta a terme durant l’any 2021. La presentació, s’ha...

Més de la meitat dels anoiencs no s’ha posat la tercera dosi de la covid-19

Salut ja fa mesos que administra la tercera dosi de la vacuna covid a Catalunya. La dosi de reforç busca garantir la protecció de...
Compartir