1932 – Es crea l’Arxiu Fotogràfic Municipal i Igualada celebra els 200 anys de la presència de l’Escola Pia
1

28 de setembre de 2019

El 15 de novembre de 1932, es va acordar la creació de l’Arxiu Fotogràfic Municipal d’Igualada, que reflectia la història de la ciutat des d’inicis de segle. La iniciativa, precursora del que avui és l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, just a pocs dies del seu trasllat al remodelat edifici de l’antiga Teneria, va ser possible gràcies al treball de l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada (AFI), fundada un parell d’anys abans.

Tal i com ens expliquen des de l’AFI, durant l’any 1929 un grup de joves igualadins aficionats a la fotografia es reunia periòdicament al Bar dels Caçadors, que era al primer pis de l’antiga casa Padró Serrals al número 1 de la plaça de Sant Miquel de la nostra ciutat. La motivació d’aquestes trobades eren les tasques preparatòries per a la fundació de l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada (AFI), van redactar els Estatuts i en procuraren la seva aprovació, fet que es produí el 12 d’octubre de 1930, quan els signà Lluís Companys aleshores Conseller de Governació i més tard President de la Generalitat de Catalunya.
En el moment de la seva fundació l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada era la segona entitat d’aquest tipus que hi havia a Catalunya i la primera de tot l’Estat que no radicava en una capital de província.

Fotografia de Josep Bou de la seu de l’AFI, quan era a la plaça Sant Miquel,
avui seu del Consell Comarcal de l’Anoia.

La desaparició de l’esmentat Bar dels Caçadors va propiciar que el mateix lloc que ocupava esdevingués la seu de la nova entitat, on hi va romandre fins al mes de gener de 1997. Una estada provisional al segon pis del carrer de Sant Carles núm. 20 va precedir la inauguració de les actuals instal·lacions de la Plaça de la Creu número 18 el dia 26 d’abril de 1998.

L’11 d’abril de 1949 té lloc a l’estatge social de l’AFI l’acte de constitució de la “Federación Española de Arte Fotográfico” (FEAF), de la qual el nostre Soci d’Honor José Ortiz Echagüe és elegit president de la junta directiva formada per Ignacio Barceló Vidal, Eduardo Susanna Almaraz, Antoni Campañà i Bandranas i l’igualadí Josep M. Lladó i Bausili.
L’Agrupació Fotogràfica d’Igualada està en possessió de la Medalla de la Ciutat al mèrit artístic, atorgada per l’Ajuntament d’Igualada el 26 de setembre de 1964, i és fundadora de la Federació Catalana de Fotografia.

El 12 de desembre de 1981 es va celebrar a Barcelona l’assemblea constituent de la FCF durant la qual es va elegir una junta gestora formada per representants de Foto Art Manresa, Agrupació Fotogràfica de Catalunya, Agrupació Fotogràfica de Cambrils, Agrupació Fotogràfica de Gavà i de l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada, que van tenir cura de la redacció dels estatuts i la seva presentació a la Generalitat de Catalunya que els va aprovar amb data del 12 de març de 1983.

Com us dèiem, que al 1932 es creés l’arxiu fotogràfic, de fet és quelcom cabdal per a entendre també el què és avui l’Arxiu Comarcal de l’Anoia (ACAN), creat per un conveni subscrit entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Igualada, el mes de setembre de 1982.

“Pàgina Femenina” a El Dia de Igualada.

L’any 1986 es van inaugurar les instal·lacions a l’edifici conegut com Cal Maco, tot integrant-se a la Xarxa d’Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya.
L’ACAN és hereu d’un important bagatge arxivístic, fruit de l’actuació de diversos arxivers municipals. Cal destacar la creació de l’Arxiu Fotogràfic Municipal d’Igualada l’any 1932, amb Procopi Llucià -en Copi, com se’l coneixia- com a arxiver, el qual recollí la iniciativa que, des del 1929, duia a terme l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada. Després de la guerra civil, l’arxiu municipal d’Igualada es va mantenir gràcies a la tasca de diferents secretaris i cronistes de la ciutat. La situació de l’Arxiu Comarcal es va regularitzar el 1978 amb la contractació d’un arxiver i la fixació d’uns horaris de consulta. A partir de 1990, l’arxiu municipal forma part de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia.

L’ACAN comptava el 2016 amb 3.500 metres lineals de documentació. L’Arxiu Fotogràfic Municipal d’Igualada compta amb 30.000 fotografies (1850-2013), a les que s’hi han afegit els fons personals i d’entitats, arribant a més de 200.000 imatges. També cal destacar la cinemateca amb més de 300 títols (1921-1999).

A l’Arxiu es disposa d’informació sobre el patrimoni documental existent a la comarca de l’Anoia, com els inventaris de fons municipals de la comarca. És d’interès la Biblioteca i Hemeroteca local, i la especialitzada en fotografia i cinema.

200 anys de l’Escola Pia
El 27 de novembre d’aquell any, també es va fer el primer acte de les festes del II Centenari de l’Escola Pia a Igualada. Un dels actes més destacats va ser una exposició del famós artista Segrelles sobre temes de Sant Josep de Calassanç, fundador de les Escoles Pies.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta