1927 – S’inaugura la biblioteca de “la Caixa” i Igualada celebra el tercer centenari de la basílica de Sta. Maria
1

24 d'agost de 2019

El 29 de juny de l’any 1927, pocs després de la seva arribada a la capital de l’Anoia constituïnt-se com la sucursal “001”, la Caixa de Pensions per a la Vellesa i Estalvis de Barcelona, la popular “la Caixa”, inaugurava una biblioteca pública en les seves instal.lacions a la rambla General Vives. Obria així les portes un centre de lectura que es convertiria en tot un referent per als igualadins durant sis dècades, essent la biblioteca de la ciutat fins ben entrada la recuperació de la democràcia, després de la mort de Franco.
“L’obra cultural de “La Caixa” va tenir una rellevància especial per a Igualada. Amb la biblioteca es va obrir també una sala de conferències annexa. L’expressada infraestructura ha proporcionat, sens dubte, un servei inestimable per tal d’elevar el nivell cultural de la ciutat i també per popularitzar la cultura catalana mitjançant l’oferta de llibres en català i les conferències impartides en el centre. La magnitud del nombre de lectors -que va passar d’uns 35.000 el 1928 a més de 40.000 lectors anuals a partir de 1932- posa de manifest la contribució de la biblioteca al desenvolupament cultural igualadí, que el 1935 disposava de 6.158 volums”, publicava l’historiador igualadí Pere Pascual Domènech a la Revista d’Igualada l’any 2009 en un article titulat “La Caixa” i Igualada. A propòsit d’un centenari”.

Imatge de la biblioteca de “la Caixa” a Igualada, l’any 1927.

Primer periòdic “diari” a Igualada: la Gaseta
El dia 16 d’agost, apareixia per primera vegada a les llibreries la “Gaseta Comarcal”, que va ser el primer periòdic “diari” que va tenir Igualada, és a dir, que sortia tots els dies de la setmana. La “Gaseta” es publicava a les tardes i ja incloïa informació del dia a nivell nacional i internacional, a més de les notícies locals i comarcals..

Primer número de la “Gaseta Comarcal”, primer diari a Igualada, el 16 d’agost de 1927.

Va sorgir gràcies al sacerdot manresà Lluís Gomís Cornet que també va imprimir el diari “Pàtria” (amb informació de Manresa), amb el qual compartien dues pàgines d’informació de caràcter general; les altres dues pàgines eren redactades per periodistes de cada població donant les informacions més rellevants de caire local. No es publicà entre desembre de 1929 i març de 1930.

La “Gaseta Comarcal” va deixar d’imprimir-se el febrer de 1931. El maig d’aquell any apareixia el “Diari d’Igualada”, que va existir fins el 16 de juliol de 1936, suspès per les autoritats de la República.

Discurs de l’arquitecte César Martinell en la commemoració del III Centenari de Sta. Maria.

300 anys de Santa Maria
Un dels fets més destacables de 1927 van ser, el novembre, les festes del III Centenari del temple de Santa Maria. Entre les activitats més importants van destacar el “Certamen d’Història, Art i Poesia”, que va presidir el llavors Abat de Montserrat Antoni Maria Marcet. Va actuar de mantenidor d’aquest certamen el conegut arquitecte Cèsar Martinell. Cal esmentar que va obtenir la “flor natural”, pel seu “Himne a Santa Maria d’Igualada”, el poeta igualadí presbíter Josep Forn.

Anuncis a la premsa igualadina el 1927

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?