1911 – Carme i Orpí protesten per una pretesa portada d’aigües de Santa Càndia cap a Igualada
1

4 de maig de 2019

La lluita per l’aigua, davant l’imponent sequera que sempre ha maltractat la Conca d’Òdena, ja portava de cap a les autoritats de l’època, a principis del segle XX. Tant és així que durant el 1911 van existir seriosos intents de construir una portada d’aigües des de Santa Càndia, a Orpí, fins a Igualada. A l’any següent aquesta lluita per l’aigua es repetiria amb més projectes, tal i com podreu veure la setmana vinent.

Els mitjans nacionals espanyols es van fer ressó de la “Curiosa Manifestación” de Carme.

El 8 de maig es va produir una “curiosa manifestació”, tal i com publicaven mitjans nacionals, a Carme, en la qual el poble es va manifestar en defensa de les aigües de la Riera de Carme, aprofitant la visita d’un Ingeniero del Estado. A la participada manifestació hi havia veïns de Carme, Orpí, la Pobla i la Torre de Claramunt, temerosos que el projecte de canalització de les aigües de les Déus de Santa Càndia deixessin seca la riera.

Portada de diari de 1911, a Igualada.

De sempre, l’aqüífer Carme-Capellades ha estat objecte d’una intensa utilització, sobretot per a la indústria paperera, que hi concentra en aquesta zona una de les majors presències del sector a Espanya. Encara avui, la Riera de Carme i l’entorn de Sta. Càndia són un paratge natural molt estimat a l’Anoia.

Grup de caramellaires del Centre Tradicionalista d’Igualada, a Can Morera, durant la Pasqua de 1911
Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta