1906 – Primer “cinema” i primer carrer “adoquinat” a la comarca
1

30 de març de 2019

Cinc anys després de començat el segle XX, l’Anoia va comptar amb el primer cinema pròpiament dit. Als jardins del “Círculo Mercantil”, es va inaugurar un cinematògraf que, alternant amb un Gramophon, feia, segons apuntava “El Igualadino”, “una bonita amenidad que hace las delicias de la numerosa concurrencia que allí se reune los domingos y jueves de moda”.

Uns anys abans ja s’havia vist cinema a la ciutat, però llavors era itinerant, talment com si es tractés d’un circ. Va ser l’any 1899, quan es va instal·lar una petita barraca a la Plaça de la Creu.

Publicitat dels germans Pathé a inicis del segle XX:
“A la conquesta del món”. Eren els inicis del cinema.

De fet, la primera màquina de fer cinema va arribar a la ciutat el 7 de juliol de 1905, però no va ser fins el 1906, un any més tard, que es va estrenar un aparell cinematogràfic “modern”, un “Pathé fréres”. El 1902, el francès Charles Pathé i el seu germà van adquirir les patents dels Germans Lumière, i després es van dedicar a dissenyar una càmera d’estudi i fer la seva pròpia pel·lícula de valors. La seva tecnologia va avançar amb equips, noves instal·lacions i una comercialització agressiva combinada amb sistemes de distribució eficients, que els va permetre fer-se amb una part enorme del mercat internacional.

Un carrer sense terra ni pols
Un altre fet destacat del 1906 a les nostres contrades va ser el 15 de novembre. Aquell dia l’Ajuntament va acordar l’adquisició de llambordins de Caldes de Montbui (al Vallès) per procedir, a manera de prova pilot, a la pavimentació del carrer Sebastià Artés. Aquesta via pública, que comunica l’avui carrer Joan Maragall (parc de l’Estació Vella) amb la Rambla Nova passant per la plaça dels Porcs (Espanya) va ser el primer carrer llambordinat d’Igualada i de l’Anoia. Després en vindrien molts més. D’aquesta manera, es deixaven enrere els carrers plens de terra i de pols, i de tolls d’aigua.

El carrer de Sebastià Artés va ser el primer adoquinat d’Igualada i comarca

Els diaris de l’època no tenien manies….
Informacions com les que podeu llegir més avall eren molt corrents en els periòdics locals de l’època. Aquesta fa referència a un conegudíssim blanquer del carrer del Sol. Al mateix temps, es deixa en evidència a la Policia Local, i es dona a entendre que l’alcalde, Joan Juanito Godó Llucià, feia i desfeia segons de què o, millor dit, “qui” es tractava.

“Notícia” extreta del semanari El Igualadino. Novembre de 1906.
Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta