Viatjar és viure

42

Jaume Singla

 

Una de les primeres coses que va revolucionar Internet, va ser la compra d’entrades a espectacles, les reserves d’hotels i els bitllets d’avió. En definitiva va dinamitzar l’accés als viatges, fent possible que des de casa, tothom podia dissenyar el seu itinerari.

Al llarg del temps jo mateix m’he organitzat viatges per tot el món… però cada vegada ho faig menys. És cert que des de casa o des de la oficina pots navegar per Internet buscant xollos o racons amagats per a fer especial –i més barat- el teu viatge, però mai de mai, he aconseguit organitzar un viatge, ni que sigui un cap de setmana, sense emprar hores i hores de temps i ordinador. I moltes vegades la publicitat de l’hotel no s’acostava a la realitat o, per exemple, algunes companyies aèries m’han fet pagar un sobrecost per l’equipatge que tu comptaves com “de mano” i ells el consideren “el baul de la Piquer” i et claven 50 euros a la porta d’embarcament. Els que han viatjat amb Ryanair o Vueling segurament ho han viscut alguna vegada.

Quan busquem per Internet no ho hem fet tant per a dissenyar un gran viatge, com per a poder presumir de “lo barat que l’he aconseguit” encara que l’estalvi no passi dels 50 euros. Si hagués cobrat a 20 euros l’hora de feina invertida en aconseguir “la millor habitació” en un hotel o el millor seient en un avió, segurament m’hauria pogut pagar la totalitat del viatge.

Recordo una vegada que vaig reservar habitació en un hotel de Calais per 180 euros la nit i al llit no hi havien ni coixins i per a esmorzar havies d’anar al bar de la cantonada on et servien pastisseria industrial…. i no del mateix dia.

Els millors viatges que he fet, estaven organitzats per professionals, ja fossin agents de viatges o companys d’alguna de les associacions de periodistes de turisme de les que formo part. Quan m’ho he muntat jo, en un lloc o altre m’ha sortit el desastre. En un viatge a Nova York, em va costar molt trobar una oferta d’hotel acceptable però vaig acabar pagant molt mes perquè la ciutat no té tarifes estables: varien segons la oferta i la demanda de cada dia. I la finestra al carrer que em prometien donava a un carreró de dos metres d’ample i tot el que podia veure era la paret mitjanera de l’edifici del davant que a NovaYork no deixa de ser una llàstima.

Per això des de fa temps he optat per contractar els viatges a través d’una agència. No només saben quines companyies compleixen, sinó que et desaconsellen determinats destins en moments de crisi i quan tens un problema lluny de casa o en mig d’un aeroport i els truques, t’escolten, et donen solucions i et defensen davant les empreses turístiques.
Viatjar es el millor que hi ha …. i fer-ho tranquil i segur, ho és encara més.