Vallbona edita un calendari amb imatges de les barraques de pedra seca

63

Totes les llars de Vallbona han d’haver rebut aquest inici de mes de gener el calendari que edita anul·lament l’Ajuntament de forma gratuïta.

Enguany, la temàtica escollida han estat les barraques de pedra seca un element molt identificatiu del territori i un homenatge a tots els vallbonencs que durant molts anys van treballar a la vinya, posant en valor elements tradicionals com les barraques de pedra seca.

El municipi, compta amb un bon nombre de barraques o cabanyes de pedra seca construïdes entre els segles XVIII i XIX.

La utilitat d’aquestes barraques era deguda a que en aquell temps, el pagès sortia a treballar el camp de bon matí i no tornava fins el vespre, i aquestes construccions l’hi servien per guardar els estris de treballar el camp, el menjar, el beure, i en cas de mal temps, per poder aixoplugar-se de la pluja.

La tècnica consisteix en anar sobreposant les pedres horitzontalment sense polir, aplanades, ben aparellades entre si i amb un lleuger pendent. La filada superior es decanta cap a l’interior, tot formant anelles de pedra de radi decreixent fins a la cúpula, que es tanca amb una o diverses lloses. A vegades, a sobre també s’hi posa una capa de terra i argila i fins i tot fixadors vegetals, com els lliris.

Aquest mes de gener s’ha repartit a totes les llars. En el cas de no haver-lo rebut, a l’Ajuntament es pot trobar el calendari, que es lliura de forma gratuïta a qui el sol·liciti, fins a esgotar existències.