S’inaugura a Igualada el mosaic Mirades des del Confinament
S

16 de juliol de 2021

Aquest dissabte a la tarda s’ha inaugurat, a la Plaça de Cal Font d’Igualada, l’obra “Mirades des del Confinament”, de l’artista Joan Fontcuberta. Ho ha fet amb la presència de nombroses personalitats, com la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i diversos representants polítics tant d’Igualada com de la comarca.

Juntament amb Òmnium Cultural i el Festival Cruïlla, l’artista Fontcuberta, que també ha estat a Igualada aquest dissabte, ha ideat un homenatge que quedarà instal·lat de manera permanent i que il·lustrarà onze persones de diversos col·lectius. Les imatges es formen a partir d’unes 40.000 petites fotografies quotidianes del dia a dia del confinament i que han enviat unes 15.000 persones.

L’obra la configuren onze panells amb una llargada total de 42 metres on s’hi il·lustren representants d’alguns col·lectius que van ser al peu de canó durant el confinament, com una conductora d’ambulàncies, una botiguera o una infermera, totes elles persones anònimes, amb l’excepció del president d’Òmnium, Jordi Cuixart. Tots ells fan una lletra amb la mà en el llenguatge de signes, que una rere l’altre crea la paraula “solidaritat”.
“Aquest és un projecte de participació popular que es concreta amb la construcció d’aquest mural fet amb milers de fotos, una contribució d’aquells que lliurement s’hi han sumat per il·lustrar algunes de les vivències que van tenir durant el confinament”, explica l’artista Joan Fontcuberta.

En els darrers mesos ha estat treballant en aquest projecte des del seu taller a l’antiga fàbrica Roca Umbert de Granollers, on ha recollit les fotografies per convertir-les en el fotomosaic gegant.

Per a poder-hi participar no hi havia cap condicionant. “Vam demanar que ens enviessin tantes fotos com volgués la gent, i que les haguessin fet durant el confinament, hi havia carta blanca, i en vam rebre 64.000 de 15.000 participants, de les quals n’hem fet servir unes 40.000”, detalla.

El procés va començar amb la creació dels retrats dels grans protagonistes, i un cop triats, es va aplicar un procediment a través d’un programa informàtic per a crear fotomosaics amb l’objectiu d’elegir les fotografies que els ciutadans havien enviat per ubicar-les sobre les tessel·les. A partir d’un algoritme, s’han escollit les imatges utilitzant criteris per a mesurar el color, el to o la densitat de les imatges, per després imprimir-les amb una tècnica amb un procés de recobriment determinat per a peces ceràmiques. Així, la imatge queda permanentment integrada i pot resistir al pas del temps i la meteorologia, així com pintades o atacs menors.

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que Igualada necessita més carrils bici?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta