Rutes de l’Anoia: Seguint les barraques de pedra seca

124

Aquest itinerari fàcil ens farà resseguir les diferents barraques de pedra seca que s’amaguen pel vessant de la muntanya de Miramar que és anomenat també el “castell de pedra”. Entre camps de vinyes, oliveres i boscos descobrirem un seguit de cabanes fabricades pels pagesos del territori que usaven durant les seves llargues jornades al camp. Unes edificacions que ens transporten al passat agrícola d’aquest territori.

Barraques de pedra seca

Trobarem 6 barraques de pedra seca construïdes pels pagesos que feinejaven els camps. Feien la funció de cobert per guardar els estris i com a lloc per al descans, aprofitant la frescor per resguardar-se del sol a l’estiu i l’escalfor al costat del foc a l’hivern. L’utilitzaven els pagesos per protegir-se del mal temps quan les terres estaven lluny del poble o quan les feines requerien una estada més llarga al camp.

Església de Sant Bartomeu

L’església és documentada des de 1184, quan es va consagrar l’església de Piera, de la qual depenia fins al segle XIV. Després va passar a dependre de la parròquia de Cabrera tot i que, des de 1508 es va invertir la situació i el rector de Cabrera es va traslladar a Vallbona. Aquest primitiu temple estava situat dalt d’un turó i va ser destruït l’any 1936. Entre 1948 i 1952 es va construir la nova església dins del poble. És un edifici de planta basilical amb un destacat campanar de planta quadrada.

Zona de pícnic

Petita i tranquil·la zona de pícnic al municipi de Vallbona d’Anoia. S’hi arriba per una pista forestal de bones condicions que surt del poble. Ben aprop hi passa el torrent de la pedrera que s’hi pot accedir per unes escales.

 

 

 

Camps d’oliveres

En tota la zona de les Valls de l’Anoia, l’olivera és un dels cultius més abundants juntament amb la vinya. Al vessant de la muntanya de Miramar s’estenen grans camps d’oliveres centenàries amb dues varietats principals, Arbequina i Vera. No marxeu d’aquest territori sense visitar algun dels molins o trulls existents i sense comprar una bona ampolla d’oli de qualitat.