21 de juny de 2024

Quatre municipis de l’Anoia baixen a la fase d’alerta per sequera

El Bruc, els Hostalets de Pierola, Piera i Masquefa ja no se'ls aplicaran les restriccions d'excepcionalitat

Dimecres el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, va comparèixer en una roda de premsa per anunciar que els dos-cents dos municipis que integren el sistema Ter-Llobregat, passaven de la fase d’excepcionalitat a situació d’alerta arran de les darreres pluges ofertes per la primavera. Els quatre municipis anoiencs als quals ja no se’ls aplicaran les restriccions d’excepcionalitat són el Bruc, els Hostalets de Pierola, Piera i Masquefa.

Les principals mesures i restriccions de la fase d’alerta són:

  • Reducció del reg agrícola en un 25% o substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades.
  • Reducció dels consums d’aigua dels usuaris industrials no lligats al procés productiu.
  • Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (5% en usos assimilables a urbans i 25% en reg).
  • Reducció de les dotacions per a reg de parcs i jardins; prohibició d’ompliment de fonts ornamentals, llacs artificials, etc. i de mànegues d’aigua per neteja de carrers, façanes, vehicles, etc.
  • S’estableixen limitacions a l’ompliment parcial de piscines d’aigua dolça.
  • S’estableix una dotació màxima de 250 litres per habitant i dia.

I la resta de municipis de l’Anoia?

Tot i que la rebaixa de mesures per sequera i el canvi de fases a l’Anoia sembla que només s’aplicaria als quatre municipis esmentats anteriorment, en el portal oficial de la Generalitat “Visor de la sequera” es pot observar com la salut hídrica de la unitat d’explotació de l’aqüífer Carme – Capellades, en principi li hauria de permetre entrar en la mateixa fase que el sistema Ter – Llobregat, és a dir alerta. Tanmateix, dimecres el conseller Mascort només va esmentar aquest darrer embassament.

Recordem quins són els criteris a l’hora de decidir en quina fase es troba cada unitat:

Basant-nos en aquestes pautes, l’aqüífer Carme – Capellades va entrar l’1 de juny en semàfor groc, segons el Visor de la Sequera:

Dades del 31 de maig de 2024
Dades de l’1 de juny de 2024

En conseqüència, la resta de municipis anoiencs que s’abasten d’aquesta unitat, segueixen en fase d’excepcionalitat amb les seves mesures corresponents.

Comparteix l'article:

Comenta aquest article: