Polèmica a la Pobla per un negoci il.legal que causa molèsties al veïnat
P

23 de gener de 2015

ple pobla copia.JPG

Els veïns del barri de l’Estació i els pares i mares de la Llar d’Infants municipal “Sol Solet” de la Pobla de Claramunt estan en peu de guerra contra un negoci de fabricació de “pellets” (combustible de fusta), que no compta amb cap tipus de llicència ni d’activitat ni ambiental, i que causa importants molèsties a la població, vinculades al soroll i de salut pública. Els veïns, que ahir dijous al vespre van acudir al ple municipal per denunciar la seva situació, es queixen que l’esmentada indústria causa brutícia en forma de partícules en suspensió a l’aire, que malmeten la roba estesa, causen problemes de respiració i van acompanyades d’una fortor de dissolvent i de soroll vibrant. L’assumpte és especialment greu si es té en compte que damunt mateix de la indústria hi ha la llar d’infants.
La producció dels “pellets” va a càrrec de les empreses Papelera del Segre SA i Novalia Sinergie SL, ambdues vinculades a la família Romaní, d’històrica presència a la Pobla de Claramunt quan, al mateix indret on ara hi ha aquesta “fàbrica de pellets”, en ple centre urbà, hi havia l’empresa paperera Romaní Esteve SA, clausurada fa uns anys. La negociació per a la requalificació del sòl industrial d’aquests terrenys en la futura revisió del POUM -i d’altres assumptes- ha enrarit, amb el pas dels anys, les relacions de la família amb l’Ajuntament.
L’alcalde Santi Broch va reconéixer ahir en el ple municipal que havia “esgotat tots els procediments legals per a aturar aquest negoci, que no compta amb cap permís. Aquesta gent fa el que li dóna la gana, s’enfoten de la Pobla de Claramunt”, va dir textualment davant un saló de plens ple de veïnat. Broch i el Secretari Municipal, César Flecha, van relatar fil per randa totes les accions que s’han fet des del passat estiu, quan les esmentades empreses van iniciar les obres per dur a terme aquesta producció de “pellets”.
“Ja van començar les obres sense permís, i se’ls hi va notificar a les dues empreses per carta certificada, però les van retornar. El secretari i l’enginyer municipal es van personar a la fàbrica, però no els van voler obrir. Van haver d’esperar-se fins que van poder donar una carta a una persona que sortia”, va dir l’alcalde. El 18 de setembre l’Ajuntament va iniciar un expedient sancionador contra les dues empreses, i a una tercera que va construir un dipòsit de formigó que no es podia aixecar per incomplir les normes subsidiàries vigents al municipi. “Allí no es pot fer cap edificació, de cap manera, per això també se’ls hi va notificar, sense èxit, una paral.lització immediata de les obres, i al mateix temps vaig enviar cartes a la Guàrdia Forestal i a l’Agència Catalana de l’Aigua, perque tanta fusta acumulada és un perill i a més es troba al costat mateix del riu, en una zona afectada”. Cap d’aquestes accions, segons ha dit l’alcalde Broch, ha tingut cap classe de resposta, més enllà d’una notificació per escrit, fa mesos, de l’empresa, del negoci que volia dur a terme.
Aquesta setmana, l’Ajuntament de la Pobla, veient que el tema començava a agafar una dimensió social important i s’han esgotat tots els requeriments, ha comunicat a les empreses l’inici d’un expedient de clausura de l’activitat, que s’ha de complir abans d’un mes. Si no s’executa per part de les empreses, ho faran els Mossos d’Esquadra, intervenint directament sobre el terreny.

“Si cal, organitzarem una manifestació del poble i m’hi posarè al capdavant”

Els representants del PSC es van mostrar molt crítics amb l’actitud de l’alcalde en aquest assumpte, i per no haver dut a terme medicions tècniques de la qualitat de l’aire i del soroll en la zona afectada. ERC va demanar més diàleg amb la família Romaní. Broch va respondre que “sempre s’ha explicat tot a l’oposició, des del primer dia”. Els veïns, que van intervenir en el plenari, també van demanar més acció per part dels representants municipals. “Jo no puc anar amb una escopeta i presentar-me allí, les coses s’han de fer legals”, va contestar l’alcalde, qui va anunciar que avui mateix es posaria en contacte amb la Delegació del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central per buscar noves fòrmules d’acció contra aquest negoci. “Si cal, organitzarem una manifestació del poble i m’hi posarè al capdavant”, va dir. Els veïns, per la seva banda, han iniciat una recollida de signatures i valoren dur a terme d’altres accions, com la paral.lització de la llar d’infants.
L’alcalde va explicar que “els problemes amb aquesta gent” van començar el 2011, arran d’un altre dels seus negocis, en aquest cas l’empresa Rofeica Energia SA, també vinculada a la família Romaní i ubicada al polígon dels Plans d’Arau, i dedicada a la cogeneració d’energia elèctrica a través del fuel. “El ple municipal va decidir l’any 2003 que, al cap de 10 anys, l’empresa no podria fer servir fuel o combustible sòlid per dur a terme la seva activitat, que genera fums, i que caldria canviar-lo per gas o un altre combustible natural. Se’ls va recordar per carta el 2011, dos anys abans d’acabar el termini, i la resposta va ser posar-nos una demanda als jutjats. El tema està ara en mans del Tribunal Suprem de Madrid i la sentència és imminent, per això estan tan nerviosos”, va dir Broch.
La Veu intentarà copsar l’opinió dels portaveus de les empreses sobre aquest assumpte. Més informació divendres vinent en l’edició en paper de La Veu de l’Anoia.

IMG_3987 copia.jpg

Compartir

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta