La Pobla de Claramunt viurà els dies 2, 4 i 5 de febrer la Fira de la Candelera, festa local del municipi. Les activitats s’organitzen des de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament i un dels actes principals és el mercat d’artesania i alimentació i la demostració d’antics oficis, que arriba a la novena edició, i que es farà el diumenge 5 de febrer, al matí, a l’entorn del nucli antic.
Les propostes festives s’obriran el dijous 2 de febrer amb una sèrie d’activitats que ja s’han convertit en una tradició. A 2/4 de 12 del matí a l’església de Santa Maria, s’oficiarà una missa solemne cantada per la Schola Cantorum d’Igualada en honor a la patrona, la Mare de Déu de la Llet, i la benedicció de candeles. Un cop finalitzi la celebració litúrgica, la coral igualadina oferirà una cantada.
A la 1 del migdia, a la Sala Municipal d’Exposicions, s’inaugurarà una mostra col·lectiva de pintors i pintores poblatans. Enguany aquesta col·lecció pictòrica tindrà un significat molt especial i emotiu, ja que es farà en record d’una de les pintores poblatanes que la va impulsar i que ja no és entre nosaltres: la Pepita Vilamajó.
A més dels quadres de la Pepita, se’n mostraran de vuit artistes locals més: Irene Cervelló, Pepita Soteras, Xus Luna, Pasqual Gomicia, Miquel Bou, Misael Jiménez, Juan Humberto Henríquez i Francesc Surroca. L’exposició es podrà visitar fins al diumenge 19 de febrer. L’horari de visites és de dilluns a dissabte, de 2/4 de 6 de la tarda a 2/4 de 8 del vespre, i el diumenge, de les 12 a les 2 del migdia.
Aquest mateix dia, a la tarda, a 2/4 de 6 al Teatre Jardí, hi haurà un espectacle de màgia per a la quitxalla. El muntatge portarà per títol “La maleta màgica”.
Per al dissabte 4 de febrer, a les 8 del vespre a l’Ateneu Gumersind Bisbal, s’ha programat un espectacle d’humor amb el monologuista David Sas. El muntatge portarà per títol “Indepaciència” i l’organitza l’empresa Management i Produccions amb la col·laboració de l’Ajuntament. El preu de l’entrada serà de 6 euros.
El diumenge 5 de febrer, a partir de les 9 del matí i fins a les 2 del migdia, el nucli antic acollirà el mercat d’artesania i alimentació i la demostració d’antic oficis. Aquesta activitat l’organitzen, conjuntament, la regidoria de Cultura i l’empresa Mapamundi Produccions.
El visitants podran comprar els bunyols de la Candelera i els obsequiaran amb un pom de romaní i una infusió de poniol. Hi haurà una Vella Candelera que, al voltant d’una foguera, explicarà els orígens de la festa i antigues històries.
També es podrà veure la demostració d’antics oficis, com l’elaboració d’espelmes amb canya de riu i per immersió, l’exposició d’estris d’apicultor i un taller de confecció d’espelmes amb cera verge. Relacionat amb el romaní, hi haurà un taller d’elaboració d’oli essencial de romaní amb fassina. I a l’antic safareig, una bugadera recrearà l’antiga activitat de rentar i elaborar lleixiu, recordant, com fa anys, a l’entorn de la Candelera, es feia la bugada anual a les cases.
Paral·lelament al mercat, de les 11 del matí a les 2 del migdia a la plaça de l’Ajuntament, hi haurà inflables per a la quitxalla, i, en aquest mateix espai a 2/4 d’1 del migdia, es farà una ballada de sardanes. Aquesta activitat s’organitza des de l’Associació per a l’Oci de la Gent Gran.
Visita del programa “Divendres” de TV3
Amb motiu de la Fira de la Candelera, el programa de TV3 “Divendres”, presentat per Helena García Melero i Espartanc Peran, emet aquest dies des de la Pobla de Claramunt. Ahir dilluns es van donar a conèixer diversos aspectes del municipi, com el Castell de Claramunt, la Mare de Déu de la Llet, la Copa Nadal de Natació o la llegenda de Sant Procopi.
També es va emetre un reportatge amb els nens i nenes de l’escola Maria Borés, un espai que porta per títol “Amb ulls de nen”, i una entrevista amb dues de les àvies centenàries del poble, la Rosa Valls i la Maria Manubens.
Aquesta tarda el programa ha estat centrat en la celebració de la Fira de la Candelera i ha comptat amb protagonistes molt populars, com el Dani Ramírez, un dels homes del temps de TV3, i la reconeguda cuinera Carme Ruscalleda. L’empresa Mapamundi Produccions ha convertit la plaça de l’Ajuntament en una recreació de la demostració d’antics oficis que es podrà veure el diumenge 5 de febrer. El magazín de la televisió catalana estarà a la Pobla de Claramunt fins al dijous 2 de febrer.