15 de febrer de 2019

Masquefa reclama als jutjats el compliment del conveni de col·laboració d’abocador de Can Mata

L’Ajuntament de Masquefa dóna aquest mes de febrer un pas més en en el conflicte per l’abocador de Can Mata i passa a exigir responsabilitats als ens competents enfront dels “continuats greuges que suposen a nivell mediambiental, de salut i benestar, i de paisatge estètic per a la vila i per al conjunt de la població els equipaments de l’abocador de Can Mata i l’ECOPARC4”.

Així, el consistori ha presentat aquesta setmana un recurs contenciós administratiu contra l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per reclamar el compliment del conveni que ambdues institucions, com a ens titulars de la instal·lació, van signar amb l’Ajuntament d’Hostalets de Pierola per a la gestió de l’ECOPARC4; ubicat al municipi d’Hostalets de Pierola.

Aquest acord contempla, entre d’altres clàusules, que l’ARC i l’AMB “es comprometen a establir un marc de relacions amb els ajuntaments veïns de la instal·lació als efectes de tractar les compensacions per les repercussions mediambientals en els seus municipis, si existissin”. En aquest sentit, l’Ajuntament masquefí denuncia que tant l’Àrea Metropolitana de Barcelona com l’Agència de Residus de Catalunya han denegat i ignorat els diversos requeriments que el consistori ha presentat per sol·licitar les corresponents compensacions econòmiques per les repercussions negatives de la instal·lació a Masquefa. Xavier Boquete, alcalde de Masquefa, assegura que “les diferents avaluacions d’impacte formulades per l’Ajuntament d’Hostalets de Pierola, pel gestor de l’ECOPARC4 i per la pròpia Àrea Metropolitana de Barcelona, conclouen en tots els casos que a Masquefa se superen els llindars mínims de salubritat en les immissions d’olors”.

Per tot plegat, Boquete afegeix que “és de justícia i és el nostre deure com Ajuntament vetllar pels interessos dels nostres veïns i perquè es respectin els acords que s’han signat. Masquefa és el municipi que més pateix els efectes de l’ECOPARC4 i no és admissible que se segueixi menystenint l’impacte negatiu directe que aquest tipus d’instal·lacions genera al territori i a la nostra població”.

Així, el consistori denuncia la inactivitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i de l’Agència de Residus de Catalunya en l’acompliment de les seves obligacions derivades del conveni administratiu signat el 2005; així com l’existència d’un greuge comparatiu envers l’Ajuntament de Masquefa respecte el consistori d’Hostalets de Pierola.

L’Ajuntament obre les vies administrativa, judicial i política per abordar el conflicte

La presentació d’aquest recurs contenciós administratiu se suma i es complementa amb les diferents accions capitalitzades per l’Ajuntament de Masquefa, amb el suport de tots els grups municipals amb representació al consistori, del Consell Comarcal de l’Anoia i l’Ajuntament de Piera; per exigir el tancament de l’abocador de Can Mata.

Entre elles, l’inici d’un procediment contenciós administratiu amb el consistori d’Hostalets de Pierola davant la reiterada manca de resposta als requeriments sol·licitats al consistori hostalenc pels episodis d’incendis ocorreguts a la instal·lació al llarg dels darrers anys, així com la reiteració en les males olors que pateixen els veïns de Masquefa; l’aprovació d’una moció unànime en favor del tancament de l’abocador de Can Mata; la presentació d’un plec d’al·legacions per aturar la tramitació del projecte d’ampliació de l’equipament; o l’inici d’un procés de recollida de firmes; a través del qual, fins aquest mes de febrer, ja s’han aconseguit més de 2.000 signatures veïnals reclamant la clausura de la instal·lació.

Comparteix l'article:

Comenta aquest article: