10.9 C
Igualada
Dijous, octubre 29, 2020

Masquefa i Piera presenten al·legacions contra l’ampliació de l’abocador Can Mata

Els ajuntaments de Piera, Masquefa i el Consell Comarcal de l’Anoia van presentar ahir dimecres el plec d’al·legacions per aturar el projecte d’ampliació de l’abocador de Can Mata. El document consta de 32 al·legacions de caire formal, urbanístic i ambiental que tenen per objectiu sol·licitar als organismes gestors el replantejament de l’ampliació de l’abocador de Can Mata, tramitada el passat mes de maig del 2017, i que contemplaria un increment de la superfície actual en 17,3 hectàrees i 4,5 milions de metres cúbics.

En aquest sentit, l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, explicava que “el nostre territori ja en té prou d’instal·lacions d’aquest tipus. Des de la seva entrada en funcionament l’Anoia ja ha complert amb escreix la seva quota de solidaritat acollint fins a dos abocadors. Ara no és moment de plantejar-se un projecte d’ampliació, sinó de posar una data de tancament de l’espai perquè un altre territori n’assumeixi la funció”.

Per la seva part, Jordi Madrid afegia que “el que volem és tenir un territori net. Aquestes al·legacions no es fan contra ningú, sinó amb l’objectiu de defensar la salut dels nostres habitants i combatre l’impacte ambiental i paisatgístic que genera l’abocador”.

El Consell Comarcal s’adhereix a les al·legacions presentades

Ambdós consistoris defensen que la proposta de CESPA no compleix amb el Pla territorial i sectorial de residus de Catalunya, ni el Pla territorial de la Catalunya central, ni les normes urbanístiques fixades; que només contemplen una possible adequació de les instal·lacions, però en cap cas una ampliació d’aquestes, tal i com els ajuntaments masquefí i pierenc sostenen que succeeix amb aquest projecte.

A més, denuncien que la Comissió de Seguiment de l’abocador (formada per l’Ajuntament d’Hostalets de Pierola, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Agència Catalana de Residus) no es reuneix des del 2017 i que en aquesta s’hi ha exclòs en tot moment la incorporació del Consell Comarcal de l’Anoia; evitant, així, que l’ens comarcal intervingués en la gestió i el volum dels residus al territori. Per tot plegat, Masquefa i Piera sol·liciten una nova trobada de la Comissió de Seguiment de l’abocador.

L’estudi d’olors de l’Àrea Metropolitana contradiu l’informe presentat per CEPSA

Mentrestant les al·legacions presentades pels consistoris de Masquefa i Piera també posen l’accent en l’impacte ambiental que representa l’actual abocador pels veïns de la zona, i que quedaria accentuat amb una possible ampliació de l’equipament. Així mateix, denuncien els reiterats episodis de males olors que pateix la població al llarg de l’any.

En aquesta línia l’estudi empíric d’olors dut a terme l’any 2017 per l’Àrea Metropolitana de Barcelona contradiu l’informe previ elaborat l’any 2008 per CESPA, que sosté mitjançant projeccions modelístiques que l’entorn de l’abocador no rep l’impacte de les males olors. Així, el document elaborat per l’Àrea Metropolitana a través de captadors físics ubicats a la zona estableix que Masquefa i Piera superen el llindar màxim del 10% de percepció d’olors i de partícules volàtils establert per la normativa alemanya; normativa usada com a referència arreu d’Europa en aquest tipus d’estudis.

L’Ajuntament de Masquefa inicia accions judicials contra el consistori d’Hostalets de Pierola

El consistori masquefí, mentrestant, davant la manca reiterada de resposta als requeriments i demandes sol·licit ats a l’Ajuntament d’Hostalets de Pierola pels episodis d’incendis ocorreguts al llarg dels darrers anys a l’abocador, així com la reiteració en les males olors que pateixen els veïns de Masquefa; el passat mes de juliol va iniciar un procediment contenciós administratiu amb el consistori hostalenc que ha estat admès pel jutge.

 

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

El ple aprova el conveni per a la construcció del nou campus de salut

El ple municipal ha aprovat aquest dimarts, per unanimitat, el conveni entre el Govern de la Generalitat, a través del Departament d’Empresa i Coneixement,...

La Guàrdia Civil deté a Igualada l’empresari Oriol Soler i escorcolla una empresa a les Comes

La Guàrdia Civil ha llançat a primera hora d'aquest dimecres una operació en divesos punts del país, entre ells Igualada, contra un grup d'empresaris...

Som-hi estructura la proposta per a solucionar el repartiment a domicili

El grup municipal d’Igualada Som-hi s’ha reunit amb Anoia Riders i el Gremi d’Hosteleria de l’Anoia per a fer-los arribar la proposta que va...

Convocada per aquest vespre una concentració davant la caserna de la Guàrdia Civil

Davant les detencions que s'han produït a primera hora del matí de diverses persones vinculades amb el món de l'independentisme, 3 d'elles a Igualada,...

Programació doble a l’Aurora amb el Temps Viscut i Molotov

Aquest cap de setmana el Teatre de l’Aurora oferirà doble programació. El divendres 30 d’octubre tindrà lloc el concert del Cicle Música de Primera...
Compartir