29.4 C
Igualada
Dimecres, juny 29, 2022

Les Festes del Roser de Vallbona recuperen la normalitat

Vallbona d’Anoia torna a celebrar aquest any les Festes del Roser recuperant del tot la normalitat, després de dos anys amb afectacions derivades de la pandèmia de Covid-19. La festa forma part del catàleg del Patrimoni festiu de Catalunya i hi ha referències documentals a la mateixa anteriors a l’any 1570. Les festes sempre se celebren al voltant del Dilluns de Pasqua Granada i aquest any tindran lloc de divendres 3 a dimarts 7 de juny.

La primera de les activitats, el II Torneig de pàdel Festes del Roser, començarà dijous dia 2 i s’allargarà fins diumenge dia 5, i tindrà lloc a les pistes de pàdel del carrer del Pèlag Roquer. Divendres 3, a les 18 h, s’inaugurarà l’exposició de pintures a Cal Pons, amb aforament limitat. Mitja hora més tard, a les 18.30 h la Sala polivalent Jaume Calveras acollirà la conferència ‘Conflictivitat social a la Catalunya del barroc: bruixes, bandolers i lluita quotidiana’. A les 19.30 h serà el torn de la inauguració de l’exposició Roser 2022 a la Sala d’exposicions, que anirà seguida de l’entrega de premis del concurs de cartells del Roser 2022. A la nit, a les 22 h, el correfoc dels Diables de Vallbona sortirà de davant de Cal Simón i acabarà amb el Castell de focs al camp de futbol. Després, a la terrassa del bar Kala Piscina, hi haurà una sessió de música amb el DJ Urtica Sound.

La caminada popular a les barraques de pedra seca del Soldó serà la primera activitat de dissabte dia 4. És una caminada circular que començarà i acabarà a la plaça de l’Església i que comptarà amb esmorzar per a tothom a l’arribada. A les 9.30 h el camp de petanca acollirà el V Torneig Juan Garcia, campionat local de botxes que també oferirà esmorzar a tots els participants abans de la composició de tripletes, a les 10 h. Al migdia, a les 12 h la Sala polivalent Jaume Calveras serà l’escenari de l’actuació infantil ‘Factor K’, amb servei de bar a càrrec de l’AFA de l’Escola Josep Masclans.

La tarda arrencarà a les 18 h amb el concert de la Coral Ara i Aquí de Vallbona i de la Coral Noves Veus de Capellades a l’Església de Sant Bartomeu. A les 19.30 h el Cercatasques sortirà de l’Ateneu popular, acompanyat de la txaranga Ho Peta Street Band. A la nit, sopar de festa a la zona de food trucks al camp de futbol a les 21.30 h, i a les 23 h, al pavelló del poliesportiu, Concert amb Karaokes Band, Eterns i Juantxo Skalari i la Rude Band.

La Fira de la Garlanda serà l’activitat principal de diumenge 5 al matí, de les 10 a les 15 h, amb la Mostra d’Arts i Oficis de la Vallbona del segle XVI, una recreació històrica teatralitzada, l’exposició fotogràfica sobre la Vallbona Moderna i degustació de cervesa artesana, amb zona de menjars i vermuts. Tot plegat tindrà lloc al carrer Nou i la plaça de l’Església. Durant el matí de diumenge també es faran les visites guiades ‘Vallbona, parada i fonda’ per conèixer el pas del Camí Ral pel municipi, amb sortida des de les escales de l’Església, d’11 a 13 h. A la tarda, a les 17 h, el Casal d’Avis acollirà el Bingo especial de les Festes del Roser. A les 19 h, a la plaça de l’Església, s’hi presentarà el llibre ‘Petita història de Vallbona d’Anoia’, a càrrec de la il·lustradora Pilarín Bayés i de Jaume Borràs Martí. I a la nit, a les 22 h, el Grup de Teatre de Vallbona interpretarà l’obra ‘El cafè del centre’ a la Sala polivalent Jaume Calveras.

El dia 6, Dilluns de Pasqua Granada, començarà a les 11 h amb la recollida de les Administradores. Les administradores sortints Carmen Cortés Tarazaga, representada per Carme Uri Foz i Eulàlia Codina Gomis deixaran pas a les entrants; Isabel Vilarrubí Ortí, representada per Gemma Poch Vilarrubí i Montse Puiggròs Font, representada per Lourdes Saumell Vallès.

A continuació se celebrarà la Missa solemne, que anirà seguida de la processó amb la Mare de Déu del Roser pels carrers del nucli antic. Les Roseres i Pabordes sortints Marta Parejo Uri i Pau Ter Cabrerizo, i Paula Pastor Villagrasa i Marc Lasa Saumel donaran pas a les entrants, Anais Uceda Morón i Adrià Lucena Sorolla, i Maria Boladeras Catalán i Albert Cano Borràs respectivament. Al migdia, a les 14.30 h, es farà el tradicional Llevant de taula amb les Roseres i els Pabordes passant per les cases amb les almorratxes de colònia. A la tarda, a les 18.30 h, tindrà lloc el tradicional Treure ball en què es farà el traspàs de bacines que marca el relleu de les Roseres i Administradores, seguit de la ballada de sardanes.

La jornada la tancaran el Concert i Ball de gala de les 22 h a la Sala polivalent Jaume Calveras, amb la Cobla-Orquestra Costa Brava. L’endemà, dimarts 7, Dia del gos, només hi ha un acte programat, organitzat pel Casal de la Gent gran: la projecció de la pel·lícula ‘Mi dulce geisha’ a la sala polivalent Jaume Calveras.

Punt lila a les festes
L’Ajuntament, amb el suport de la Diputació de Barcelona i la cooperativa Cúrcuma, instal·larà dissabte un punt lila durant les activitats d’oci nocturn, seguint l’aposta per unes festes de caire feminista, lliures d’agressions i actituds masclistes. El punt lila, a banda de donar atenció a persones que hagin viscut agressions, també informa a la població sobre el Protocol Contra Agressions Sexistes i comparteix informació i recursos territorials sobre violències masclistes i el col·lectiu LGTBIQ+.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Llegendes, cançons populars, dansa i tradicions d’arreu dels Països Catalans arriben a Tous

Sant Martí de Tous es convertirà un any més en l’epicentre de les llegendes. La 13a edició del festival de Llegendes de Catalunya començarà...

Piera instal·la un nou cat hotel, decorat pels alumnes de l’Escola Creixà

L'aposta de l'Ajuntament de Piera pels cat hotels segueix endavant. Ara, la campanya ha passat per l'Escola Creixà de Can Canals Els cat hotels són...

El Museu Molí Paperer estrena un espai dedicat a l’aqüífer Carme-Capellades

Aquest dimarts al matí s’ha estrenat un nou espai audiovisual dedicat a l’aqüifer Carme-Capellades, que es podrà visitar al Museu Molí Paperer de Capellades....

Comencen les obres de la cuina del Gabriel Castellà, que estaran a punt al setembre

Les obres de la cuina de l’Escola Gabriel Castellà ja han començat i la instal·lació serà una realitat al mes de setembre. Aquest és...

El Parc Central celebra els 5 anys amb les obres d’ampliació a punt de començar

Aquest dissabte 25 de juny, Igualada ha celebrat el 5è aniversari del Parc Central amb una jornada plena d’activitats. Durant tota la tarda i...
Compartir