La montbuienca Alfonsa Santiesteban rebrà la medalla al mèrit al treball
L

9 de desembre de 2020

Alfonsa Santiesteban ha estat reconeguda amb la medalla President Francesc Macià 2020 al mèrit al Treball, que atorga la Conselleria de treball, afers socials i famílies, a proposta de CCOO de Catalunya. Rebrà la distinció el proper 11 de desembre, en una cerimònia telemàtica.

L’actual coordinadora de CCOO de l’Anoia va néixer a Lora de Río (Sevilla) i va arribar amb la família al barri de Sant Maure de Santa Margarida de Montbui a l’edat de 7 anys, buscant una millor forma de vida i fugint de la persecució política de la dictadura franquista pel compromís polític del seu pare, que continuà a Catalunya. Començà a treballar dels 14 als 23 anys a diferents empreses tèxtils d’Igualada com a aprenenta i operària de confecció. De ben jove formà part de la junta de l’Associació de Veïns i Veïnes “La Convivència” del barri de Sant Maure, lluitant pel centre d’atenció primària, escoles, asfaltat de carrers, enllumenat públic o provisió d’aigua.

L’any 1979 s’afilia al sindicat CCOO i forma part de les candidatures a les eleccions de l’empresa Pepa Martí. Va formar part del comitè d’empresa fins al seu tancament, l’any 1984. Ha format part de la comissió executiva del sindicat del tèxtil a la comarca, ha negociat convenis, expedients de regulació, tancaments… Posteriorment es va especialitzar en assessorament sociolaboral i per a treballadors i treballadores estrangers al CITE-CCOO.

Ha ostentat diverses responsabilitats sindicals a la Unió Comarcal de CCOO de l’Anoia i actualment és la coordinadora de CCOO a l’Anoia en la unió intercomarcal de CCOO Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf i responsable de cooperació i solidaritat.

Fins a 30 entitats i institucions s’han implicat activament fent cartes d’acompanyament a la seva candidatura a la medalla Francesc Macià, que expressen la diversitat social de la comarca, destacant l’Ajuntament de Montbui, Ajuntament d’Igualada, Consell Comarcal de l’Anoia, Unió Empresarial de l’Anoia, les 20 entitats que componen Igualada Solidària, l’Associació Catalana d’Amics del poble Sahrauí de l’Anoia, Aigua és Vida o Càritas.

L’Alfonsa Santiesteban, sindicalista molt respectada, de conviccions fermes de bon tracte, farà un pas al costat en la seva responsabilitat el proper congrés de la unió intercomarcal previst per abril de 2021. “És una referència pels treballadors i treballadores de l’Anoia, un mirall de compromís honest i militant a favor de la cohesió social, la lluita feminista, la cooperació i la solidaritat internacional, els drets humans o en la reivindicació de serveis públics universals i de qualitat”, comenten des del seu sindicat.

Segons Josep M. Romero, secretari general de CCOO Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf: “ … hem proposat el reconeixement de la trajectòria personal i sindical d’un dels nostres millors actius, l’Alfonsa Santiesteban. Ella ha decidit jubilar-se el proper congrés i la seva trajectòria la fa absolutament mereixedora d’aquesta medalla. Representa la visibilització de milers de dones treballadores lluitadores del sector del tèxtil de l’Anoia i a la classe treballadora del seu barri, de la seva ciutat – Sta. Margarida de Montbui-, de la Conca, d’Igualada i també un missatge optimista en el futur de l’Anoia. El compromís amb la necessitat d’un futur industrial, amb ocupació de qualitat, amb un desenvolupament sostenible i inclusiu per sortir d’aquests alts nivells d’atur i desigualtat creixent massa instal·lats a la comarca”.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?