“La festa té un rerefons religiós, però allò que volem nosaltres és sortir al carrer i transmetre alegria”
"

21 d'agost de 2022

Entrevista a Èlia Gil i Victòria Escobar, membres de la Junta de la FESTHI

Victòria Escobar i Èlia Gil, igualadines i membres del ball de Cercolets d’Igualada. Després d’una llarga trajectòria per diverses entitats, des de fa tres anys formen part de la junta de la FESTHI, des d’on amb la resta de membres de la federació treballen per poder celebrar Sant Bartomeu, seguint un projecte iniciat fa 10 anys i pico per tal de recuperar i mantenir el seguici tradicional festiu de la ciutat.

Fa tres anys que sou a la Junta de la FESTHI.
Sí, però serà el primer any que celebrem una Festa Major de veritat, sense restriccions. Cada any hem fet coses, això sí. Encara que es suspengués la del 2020 nosaltres vam fer el Vot de Poble amb Sant Bartomeu a dins de Santa Maria. L’aforament era limitat però ho vam fer.

Tot i tenir menys actes, les anteriors potser eren més difícils d’organitzar, no?
Sí, perquè el que fèiem era plantejar totes les opcions possibles. Teníem quatre o cinc festes majors preparades i fins a últim moment no sabíem quina de les opcions hauríem de seguir. Aquest any només tenim una opció, la que tothom ja coneix.

Feu una exposició de la trajectòria de la FESTHI. Què s’hi podrà veure?
Sí, l’any passat ja vam fer una petita introducció a l’exposició que es farà aquest any. L’any passat era al local d’Òmnium Cultural i aquest any serà a la Sala Municipal d’exposicions. La idea va sorgir arrel que l’any passat celebràvem els 10 anys, però no es parla tant de la trajectòria sinó que pretén explicar de què neix la FESHTI i quin és el seu projecte.

La federació ha anat creixent amb tot aquest temps.
Sí, va començar amb molt poca gent implicada i ara ja parlem de més d’un centenar de persones que ballen en algun dels balls de la federació. Després encara hi ha molta més gent com socis i simpatitzants. És un projecte que en 10 anys ha crescut moltíssim i cada cop hi ha més gent que hi creu més.

Teniu en ment alguna novetat pels propers mesos?
Ara estem en procés de recuperació d’un drac. El projecte ja està engegat, amb la documentació feta, quin protocol ha de seguir, com ha d’anar vestit. I evidentment, també estem en el procés de poder aconseguir el finançament per poder tirar el projecte endavant.

Estreneu un nou acte aquest any.
Sí, hem introduït l’entrega del foc abans de la tronada. Ho fem per donar-li encara més sentit a tot, que tingui un inici i un final. La tronada s’iniciarà amb el foc que estarà dins l’església amb Sant Bartomeu i així s’iniciaran els actes.

En Pau Sanuy serà el tabaler. Per què se l’ha escollit?
Cada any enviem un correu als diversos grups de percussió de la ciutat perquè ens proposin una persona de la seva entitat per fer-ho. En el cas del Pau, ens havia arribat que li feia molta il·lusió fer-ho i li vam proposar, perquè a més també estudia percussió a l’ESMUC i ell està encantadíssim.

Com es combina la recuperació de la tradició amb adaptar-se als nostres temps?
És una mica contradictori, és cert. Però si vius la festa hi vas de cap. L’excusa per viure la festa té un rerefons religiós, això és així, però allò que nosaltres volem és sortir al carrer, ballar i transmetre aquesta alegria. I la gent jove ens hi sumem perquè veiem que hi ha molta gent de la nostra edat a dins també.

La FESTHI sempre ha reivindicat el dia 24 d’agost, Sant Bartomeu, com a festiu. Ho veieu possible?
L’any passat va ser molt evident que el dia 24 hi havia molts més actes que el dilluns que es festiu. Aquest és un primer pas per demanar que sigui festiu. Ara bé, que sigui festiu o no és una decisió política.

Teniu la intenció de descentralitzar la festa, també.
Sí, amb la Diana de l’any passat, per exemple, vam veure que la gent dels barris ho agraïa molt, que passéssim per allà a despertar-los i ens sortia a saludar.

L’any passat no es van poder engalanar els barris. Ho fareu aquest any?
Sí, aquest any tenim un acord amb l’Ajuntament perquè es pugui finançar diversos barris, aquells que han acceptat la nostra proposta.

La relació amb l’Ajuntament és bona?
Sempre hi ha diferències, sobretot perquè ells tenen el model de fer la Festa Major de dilluns a dilluns, amb independència de com caigui Sant Bartomeu i el nostre model varia segons la festivitat. També per la gestió dels actes i el finançament que rebem. Però cada vegada ens tenen més en compte, això és cert. Seguirem picant pedra.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta