La Coral La Lira commemora el seu centenari amb l’estrena d’una cantata
L

23 de novembre de 2018

La Societat Coral La Lira de la Pobla de Claramunt va commemorar, el dissabte 17 de novembre a la tarda, el centenari del seu naixement amb un concert central que va tenir lloc a l’Ateneu Gumersind Bisbal. En el transcurs de l’audició, es va estrenar la cantata Història d’una coral i es va poder veure l’estendard restaurat.

Un bon nombre de poblatans i poblatanes van gaudir del concert que van oferir el grup de cantaires, durant el qual es va fer un repàs a la història de la formació vocal. L’audició es va dividir en dos blocs. En el primer, quatre dels cinc directors i directores dels darrers anys van dirigir diferents peces. Va començar Urbani Castilla, seguida de Montserrat Forn, Joan Mas i va tancar Marta Carceller, actual directora.

Amb Urbani Castilla, els i les cantaires van interpretar dues cançons: Cant de caramelles, anònim, i O voso galo comadre, popular gallega. Amb Montserrat Forn, Adiós, anònim, i Cànon de la Pau, de Francis Terral. Amb Joan Mas, Bressol cosac, tradicional russa, i It’s me, espiritual negra. I amb Marta Carceller, Caramelles. En aquesta darrera peça també va cantar la coral infantil.

El segon bloc es va centrar en l’estrena de la cantata Història d’una coral, composada per a l’ocasió, i formada per cinc peces. La lletra és obra de Rosa Rabell i Frederic Marí Casanovas i la música, de Frederic Marí Caus. L’acompanyament al piano i a l’acordió va anar a càrrec de Marta Torres, sota la direcció de Marta Carceller. Abans d’iniciar el segon bloc, es va presentar l’estendard, que data de 1922, i que ha estat restaurat pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya de la Generalitat, a través de l’Ajuntament. La presentació va estar acompanyada pels capgrossos de la Pobla. La peça té un gran valor històric i sentimental per a l’entitat i per al municipi.

Un cop finalitzada la cantada, va adreçar unes paraules de felicitació el president de la Federació de Cors de Clavé, Josep Cruells, de la qual l’entitat poblatana forma part. Així mateix es va expressar l’alcalde poblatà, Santi Broch, que va lliurar una placa commemorativa al president de la coral, Josep Palà. L’Ajuntament també va obsequiar els cantaires amb un clauer en record del centenari i la coral va agrair la participació dels diferents directors i col·laboradors en l’actuació.

La Societat Coral la Lira va rebre, el mes de juny, un reconeixement de part de la Generalitat de Catalunya pel centenari. Al llarg d’aquest any, l’entitat vocal ha organitzat diverses activitats per celebrar aquest aniversari, com un concert amb motiu de l’Aplec del Castell de Claramunt, una exposició fotogràfica a la Sala Municipal, cantades a diversos barris del municipi i l’actuació, a l’octubre, a l’Auditori de Barcelona en el marc de la setena Mostra de Cors de Clavé. Aquests actes commemoratius han comptat amb el suport de l’Ajuntament i de la Diputació de Barcelona.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?