8.4 C
Igualada
Dilluns, 4 desembre 2023

Un article de

Jorba prepara un projecte per recuperar els horts del municipi
J

Publicitat

L’Ajuntament de Jorba ha engegat el Projecte de recuperació i dinamització dels horts del municipi. L’estan duent a terme els membres del Col·lectiu Eixarcolant, gràcies al finançament obtingut a través d’una subvenció de la Diputació de Barcelona.

El projecte té per objectius principals dinamitzar els horts del municipi i posar en valor el patrimoni cultural i etnogràfic associat a aquests espais; i alhora, fomentar la utilització dels horts que actualment es troben en desús mitjançant la creació d’un banc de terres i la formació o assessorament a nous hortolans i hortolanes.

En una segona fase, el projecte també preveu abordar l’objectiu de fomentar l’alimentació saludable i el consum de proximitat entre la població del municipi. L’horitzó a assolir seria el de poder abastir tota la població del municipi amb producte hortícola local. Si els prop de 140 horts documentats es posessin en funcionament, la producció obtinguda permetria abastir amb escreix, i durant tot l’any, totes les llars del municipi amb verdura de proximitat.

Alhora, el projecte també servirà per recuperar zones singulars del municipi, que tenen un elevat valor des d’un punt de vista paisatgístic i social, juntament amb les espècies i varietats que tradicionalment s’havien cultivat als horts i que superen el centenar.

En aquesta primera fase, el Col·lectiu Eixarcolant ha localitzat i avaluat el grau d’utilització de tots els horts del municipi, els quals es concentren majoritàriament en vuit zones. En conjunt s’han documentat i avaluat 139 horts, i s’han realitzat trobades amb els propietaris i hortolans a fi i efecte d’obtenir una diagnosi compartida sobre la realitat actual dels horts i identificar els elements clau que han de permetre la seva dinamització.

I és que els resultats d’aquesta primera fase són demolidors, atès que més de la meitat dels horts documentats es troben en situació d’abandonament, i només un de cada quatre es cultiva per complet. Actualment tots els horts es destinen a l’autoconsum, i entre els principals motius d’abandonament cal destacar l’envelliment de la població, la falta de temps i la manca de coneixements per part de la població més jove, i els problemes d’abastiment d’aigua a l’estiu. Tots aquests resultats han estat plasmats en un document informatiu que en les properes setmanes serà traslladat al conjunt de la població del municipi, com a element base a partir del qual avançar en les següents fases del projecte.

El Col·lectiu Eixarcolant és una entitat sense ànim de lucre que té com a objectius de fons fomentar el desenvolupament d’un model agroalimentari més sostenible, que garanteixi l’equilibri territorial, preservi la biodiversitat i els paisatges culturals, fomenti la sobirania alimentària, i posi a l’abast de tothom una alimentació de proximitat i qualitat. Els processos de dinamització local i la recuperació d’espècies silvestres comestibles i varietats tradicionals són algunes de les eines emprades per assolir tals objectius.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies