23.8 C
Igualada
Dimecres, agost 17, 2022

Intimitat i empoderament

Robert Martínez
Director d’Atenció Familiar Anoia-WEYLAND EXTERNAL

El titular d’un diari força conegut va fer detenir-me i llegir, amb una mica de simpatia, l’article on parlava d’uns dels mites -o no- sobre la vitalitat dels nostres avis i àvies.

Aquest mitjà de comunicació deia: “La gent gran d’avui és objectivament més jove que les de generacions anteriors”.

L’article deia que segons un estudi realitzat a Finlàndia durant 12 anys, les persones de 75 a 80 anys caminen de 20 a 40 centímetres per segon més ràpid, agafen amb una força entre el 5% i el 25% major i tenen un angle d’extensió dels genolls d’un 20% a un 47% més elevat que aquelles que les precedien.

“Ostres!”, vaig pensar, “Sempre m’han dit que els nostres grans eren més sans i actius que nosaltres. Menjaven millor, respiraven aire pur i la paraula “estrès” els hi era desconeguda”, i mira per on els finlandesos, tan seriosos ells, ens trenquen el mite que abans es vivia millor i la salut era de ferro.

Rumiant sobre el que llegia anava pensant que el fet que els nostres grans (i després tots nosaltres) tinguin més força, velocitat i agilitat és important però fins a cert punt, ja que al capdavall de tot, si el cervell no rutlla amb dignitat, de poc serveixen unes bones capacitats psicomotrius.

Al final, l’article em va fer somriure en la darrera afirmació: “Aquest rejoveniment va acompanyat d’un augment de la capacitat intel·lectual, cognitiva i psicosocial, que es tradueix en una major intensitat en les relacions interpersonals, tant de parelles com als entorns habituals”.

“Fantàstic!”, vaig concloure. Els nostres grans viuen més i millor que els seus avantpassats, amb més qualitat i quantitat de vida, i si han assolit aquesta fita ha sigut, entre d’altres, lluitant com titans contra polítiques de gestió nefastes, administracions que directament els ignorava i dirigents que els recordava (quina casualitat!) només en períodes electorals.

M’agrada que la paraula “empoderament” estigui una mica més a prop d’elles i d’ells, i si a sobre gaudeixen del amics per riure i de les parelles per intimar, doncs molt millor, no?

Compartir
Robert Martínez
Director d’Atenció Familiar Anoia-WEYLAND EXTERNAL

Més notícies

Últimes notícies

El Fortí del Pi, nou Bé Cultural d’Interès Local de Montbui

L’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui ha aprovat la declaració com a Bé Cultural d’Interès Local del Fortí del Pi. Es tracta d’una torre...

Cinc anys d’ignomínia

El 17 d’agost del 2017, Catalunya patia un dels crims d’Estat més greus de la seva història. Les Rambles de Barcelona i el port...

A propòsit dels Dies Internacionals i Mundials, aquest 19 d’agost se celebrarà novament el “Dia Mundial de la Fotografia”

Tot sovint hi ha molta gent que es pregunta per a què serveixen els Dies Internacionals i Mundials, i per què n’hi ha tants?...

La Fundació Mútua Igualadina dona suport a Caritas

La Fundació Mutua Igualadina va lliurar el passat mes de juliol un donatiu a Càritas Arxiprestal Anoia-Segarra. Aquests diners serviran per donar suport a...

La ventada tomba un arbre a l’Avinguda Balmes d’Igualada

Enmig de la calorada d'aquests dies, també hi ha hagut ratxes de vent força considerables. I una d'aquestes ventades va provocar un fort ensurt...
Compartir