Un article de
La Veu de l'Anoia
El periòdic comarcal líder de l'Anoia des del 1982.
15 d'agost de 2024

Iniciar el Camí de Sant Jaume a l’Anoia: Camina per la història, el patrimoni i la gastronomia

Un article de
La Veu de l'Anoia
Tram del Camí de Sant Jaume a l'Anoia, concretament al municipi d'Argençola.

El Camí de Sant Jaume està de moda. El creixent interès del gran públic per aquesta ruta ha trascendit la religió i, des de l’existència de xarxes socials amb gran capacitat de viralització, el nombre de persones que cada any dediquen uns dies o setmanes a realitzar el camí – o algun dels seus trams – s’incrementa.
Una de les particularitats del Camí és l’ampli ventall de traçats i combinacions que ofereix per fer-lo. La nostra comarca compta amb dues etapes que la creuen d’Est a Oest, de la muntanya de Montserrat a l’altiplà de La Segarra per La Panadella. Gairebé 40 quilòmetres amb uns recorreguts carregats natura, patrimoni i gastronomia.

Etapa 1: Montserrat – Igualada

La primera de les etapes comença al Monestir de Montserrat, que tot i ser geogràficament al Bages, ha estat sempre molt vinculat a Igualada, amb la visita gairebé obligada a la Moreneta i la gruta.
Un cop començat el Camí, la rebuda a la comarca de l’Anoia la fa la casa pairal de Can Maçana, on es pot fer parada per descansar a la zona d’aparcament utilitzada per milers d’excursionistes durant tot l’any.

Molt a prop d’aquest espai hi trobem les restes de Sant Pau Vell, una església medieval – consagrada el 1084 d.C. i remodelada en segles posteriors, actualment. Juntament amb les restes del Castell de La Guàrdia – que apareix mencionat en textos l’any 931 d.C., aquestes edificacions són un punt de parada gairebé obligatori per als excursionistes, oferint unes grans vistes de la part anoienca de la muntanya màgica.

Tot baixant en direcció a Igualada – rodejats de bosc – trobarem oferta gastronòmica al petit nucli Sant Pau de la Guàrdia, amb la seva església encara conservada, i a Castellolí – on també s’hi poden visitar les ruïnes del castell i de l’església de Sant Vicenç. Un cop deixem enrere aquest municipi, arribarem a Igualada a través de l’antiga N-II. La capital anoienca disposa d’una àmplia oferta d’oci, cultura i gastronomia gairebé en totes les èpoques de l’any. Després d’allotjar-se, els pelegrins podran trobar espais per visitar com la Basílica de Santa Maria, el centre de la ciutat o el Barri del Rec.

Etapa 2: Igualada – La Panadella – Cervera

La segona etapa anoienca del Camí de Sant Jaume passa pel límit entre la nostra comarca i La Segarra, que també és la frontera provincial entre Barcelona i Lleida. Sense sortir del terme municipal d’Igualada, ens trobem pel camí l’església de Sant Jaume Sesoliveres, catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Es tracta d’un temple romànic que ha patit diferents reformes en els segles posteriors. A més, gràcies al projecte IGDA, es pot gaudir d’una audioguia amb la història d’aquest edifici religiós.

Abans d’arribar a Jorba – on es pot passejar pels carrers del nucli antic fins al castell del segle XI -, es pot trobar el petit nucli de Sant Genís, on si es viatja amb temps es pot veure molt a prop d’aquest nucli l’ermita de Santa Maria de la Sala, una mostra del romànic del segle XIII. Deixant enrere Jorba, tot avançant pel camí, els pelegrins es toparan amb les dues esglésies, gairebé juntes, de Santa Maria del Camí. La romànica és del segle XIII, mentre que l’església nova és de principis del segle XX, ja amb un estil neoclàssic. En aquest petit nucli de població també podran fer parada per reposar forces, ja sigui a l’únic bar del nucli o a la zona de pic-nic habilitada a la sortida en direcció a La Panadella.

El camí continua per Porquerisses, a Argençola, amb un dels trams més idíl·lics seguint la primitiva carretera que unia Barcelona i Lleida. Poc després, l’arribada a La Panadella és sinònim de parada per descansar i agafar energies. Aquest conegudíssim nucli de població – que pertany al municipi de Montmaneu -, encara conserva l’activitat de restauració, tot i el pas dels anys i el desviament de l’autovia el 2003. Un cop reprès el camí, La Segarra espera als pelegrins. Els boscos anoiencs, salpebrats de camps de cultiu, deixen pas a grans extensions de cereals, sense gaire ombra, fins Cervera.

Comparteix l'article:

Comentaris