El passat 1 de novembre, al Paranimf de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona va tenir lloc el concert que inicia el centenari de la soprano Victòria dels Àngels, un acte que suposa el tret de sortida a les activitats dedicades a la seva figura, organitzades per la seva Fundació durant el 2023 i 2024. Igualada també se suma a actes commemoratius amb diverses activitats durant aquest mes de novembre.
La soprano Victòria dels Àngels (1923-2005), considerada una de les grans figures líriques del segle xx, es va guanyar el títol d’ambaixadora de la cultura catalana a través dels recitals que va oferir per tot el món, incloent-hi i recuperant sempre patrimoni musical nacional en els seus programes.
Victòria dels Àngels va néixer l’1 de novembre de 1923 a la Universitat de Barcelona, on el seu pare era bidell: la inauguració de l’Any del seu centenari s’ha dut a terme 100 anys després en el mateix lloc del seu naixement.
Actes a Igualada
La soprano Victòria dels Àngels serà protagonista del mes a la Biblioteca Central, amb motiu de la commemoració del seu centenari (1923-2023). Aquest dimecres es va fer una sessió familiar d’òpera per als més petits a càrrec de Maria José Anglès.
Per al públic més adult, el dimecres 15 a les 7 s’ha organitzat «La veu dels sentiments», una xerrada homenatge a la soprano, que anirà a càrrec del musicòleg Oriol Pérez Treviño. I el dimecres 22 de novembre a les 7, la soprano Maria Isart oferirà un recital d’òpera en directe amb un repertori de les àries més conegudes de Victòria dels Àngels.
Actes durant tot l’any
Entre les activitats programades per l’Any destaquen una gala central al Gran Teatre del Liceu amb destacades figures femenines internacionals i dirigida escènicament per Vincent Huguet, un itinerari al Palau de la Música Catalana on s’exploraran les diferents facetes del repertori de Victoria de los Ángeles, com va ser el Lied o la cançó catalana amb orquestra -interpretada per l’Orquestra Simfònica Victoria de los Ángeles- o una gala de música espanyola al Teatro de la Zarzuela de Madrid, entre d’altres.
A l’apartat de dansa dues destacades companyies com són la Compañía Nacional de Danza i el Béjart Ballet Lausanne elaboraran coreografies sobre la veu de Victoria. Pel que fa a exposicions, el Palau Robert acollirà una gran exposició coincidint amb el centenari d’Alicia de Larrocha comissariada per Pep Gorgori i dissenyada per Rafael R. Villalobos, una altra mostra en què es podrà veure el seu vestuari al Palau Güell, a més a més d’una exposició digital elaborada per l’Arxiu Nacional de Catalunya amb el Fons Victoria de los Ángeles.
El Lied Festival Victoria de los Ángeles (LIFE Victoria Barcelona) dedicarà tota la seva programació a la soprano amb la temàtica “Diàlegs possibles i impossibles amb Victoria de los Ángeles”, concepte basat en una entrevista que donà a la BBC a la dècada dels anys setanta on triava els deu discos que s’enduria a una illa deserta, explorant així referències directes per l’artista com són Pelléas et Mélisande de Debussy, l’obra de Mozart o la cançó espanyola, amb altres d’indirectes que la van influenciar com són Tristan und Isolde de Wagner, l’Adagietto de Mahler o la poesia de Rilke i Neruda.
El Festival es perllongarà durant els anys 2023 i 24 deixant, per a l’ocasió, l’estacionalitat, i dedicarà els Primavera LIFE Victoria’23 a Schubert & Victoria, i el de 2024 a Victoria & la mélodie.
En l’apartat editorial es publicarà una nova biografia escrita per Pep Gorgori i s’elaborarà un conte infantil sobre la soprano.
Una de les millors sopranos de la seva generació
La carrera internacional de Victòria dels Àngels la va dur a recórrer els cinc continents del planeta, a guanyar premis i distincions tant per les seves actuacions en viu com pels seus èxits en abundants enregistraments discogràfics. Va actuar de manera ininterrompuda a les òperes de Viena, París, el Covent Garden de Londres i a Tòquio, entre altres ciutats, combinant funcions operístiques i concerts amb lied i oratori.
Considerada una de les millors sopranos de la seva generació i una de les més ben rebudes arreu on es presentava, va combinar l’òpera amb el lied i la cançó, i amb un repertori que abastava la música alemanya, francesa, italiana, espanyola i catalana. El domini idiomàtic que la cantant tenia de l’anglès, el francès o l’italià, la seva perfecta dicció de l’alemany, a més del castellà matern, o el català adoptat, van fer de la soprano catalana una de les més excelses representants d’un gènere tan difícil per la seva despullada musicalitat com el de la cançó.
La flexibilitat característica de la veu de Victòria dels Àngels li va permetre abordar amb èxit repertoris que van des d’autors dels segles xvi i xvii fins al xx, passant per totes les escoles pròpies dels segles xviii i xix: el classicisme de Mozart, l’últim bel canto de Rossini, el verisme de Puccini i els dos grans emblemes de l’òpera del segle xix a Itàlia i Alemanya: Verdi i Wagner, a més de l’òpera francesa dels segles xvii i xix.