27.1 C
Igualada
Dissabte, juliol 2, 2022

I la llei electoral?

Estem vivint una època molt fosca. Qualsevol decisió del Parlament de Catalunya pot ser abolida per decisió d’un jutjat d’instrucció o fins i tot per un òrgan administratiu com és la Junta Electoral Central.

El recent cas de Pau Juvillà expulsat del seu escó a un diputat elegit pels electors de Lleida -que en democràcia és qui elegeix als seus diputats- amenaça de trencar definitivament el bloc del 52% de vots independentistes.

La base del problema és la manca de llei electoral catalana que, en no tenir-ne i com preveu l’Estatut d’Autonomia, quedem subjectes a la llei electoral espanyola i, per tant, als seus òrgans administratius i també als judicials.

Per què Catalunya no té llei electoral? Perquè mai es varen posar d’acord CDC, Unió, PSC, PSUC i ERC per redactar una llei pròpia de Catalunya. I no ho varen fer perquè tots volien “arrimar el ascua a su sardina”, és a dir que segons fos la llei electoral de Catalunya, amb els mateixos vots, les forces polítiques obtindrien dos o tres diputats de més o de menys.
El càncer dels partits polítics catalans -i espanyols a Catalunya- és que només es mouen en funció dels seus interessos particulars, ha fet que 43 anys després no tinguem una llei electoral que garanteixi la sobirania del poble.

Fixeu-vos que avui en dia ni CDC, ni UDC, ni PSUC existeixen però la seva ignomínia ens priva als ciutadans el ple exercici de la nostra sobirania, car qualsevol diputat o president que elegim, pot ser inhabilitat fins i tot sense una sentència ferma. I no parlo únicament del president Quim Torra o del diputat Pau Juvillà que ja han perdut definitivament la seva condició, sinó també dels que com Eulàlia Reguant o la mateixa presidenta Laura Borràs, estan injustament encausats per presumptes faltes -que no delictes- que res no tenen a veure amb el seu càrrec de diputats.

La manca d’una llei electoral pròpia ja ens va afectar l’any 2018 quan el guanyador de les eleccions al Parlament de Catalunya, Carles Puigdemont no va poder ser investit president, com tampoc ho varen ser Jordi Sànchez o Josep Rull.

Si els partits independentistes que tenen majoria absoluta al Parlament de Catalunya -ERC, Junts i CUP- no són capaços de fer una llei electoral de forma urgent, els catalans seguirem sense tenir capacitat de decisió democràtica plena i estarem en mans de les forces repressores es diguin Vox, Ciudadasnos, PP o el PSC que ja ens han aplicat el 155 “solo a los catalanes”.

Rememoro aquell patriota que fou Jordi Carbonell: “Que la prudència (en aquest cas deixadesa) no ens faci traïdors”.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Visitanoia, una altra proposta per promocionar el turisme

La sectorial de turisme de la Unió Empresarial de l’Anoia que aglutina i representa a les empreses del sector ha presentat la creació d’una...

La Síndica de Greuges d’Igualada va atendre 130 casos durant el 2021

La Síndica de Greuges, Rosa Maria Sánchez, ha presentat públicament la memòria de la tasca duta a terme durant l’any 2021. La presentació, s’ha...

Més de la meitat dels anoiencs no s’ha posat la tercera dosi de la covid-19

Salut ja fa mesos que administra la tercera dosi de la vacuna covid a Catalunya. La dosi de reforç busca garantir la protecció de...

L’editorial: Confiar en la vacuna

L’Anoia acumula 679 morts per covid-19 des que va iniciar-se la pandèmia, el mes de març de 2020. Una xifra preocupant, prou com perquè...

Llegendes, cançons populars, dansa i tradicions d’arreu dels Països Catalans arriben a Tous

Sant Martí de Tous es convertirà un any més en l’epicentre de les llegendes. La 13a edició del festival de Llegendes de Catalunya començarà...
Compartir