El servei de Bibliobús Montserrat i l’Institut de Vallbona d’Anoia han iniciat el projecte “Escola d’espectadors/es”, junt amb els ajuntaments de Vallbona d’Anoia, La Pobla de Claramunt i Cabrera d’Anoia, per fomentar l’interès per la lectura i el teatre més enllà dels centres escolars, entre adolescents, adults, famílies i amants del teatre.
El projecte vol promoure la lectura d’obres de teatre que estaran en cartellera aquest curs al Teatre Nacional de Catalunya, anar-les a veure i comentar l’experiència d’haver-les vist en directe durant una sessió posterior. Apuntar-se al curs significa també tenir els següents avantatges: rebre el llibret de cada obra gentilesa del TNC i anar en autocar de forma gratuïta gràcies als Ajuntaments que n’assumeixen el cost. El preu de les entrades tindrà un descompte que cada entitat organitzadora donarà en forma de codi i que permetrà aconseguir preus especials per a les entrades anticipades.
El curs dividirà el treball sobre cada obra en 3 sessions: durant la primera es repartirà el llibre de l’obra que es podrà anar a veure, durant la segona sessió s’anirà al TNC per assistir l’espectacle i durant la tercera es compartiran en grup les experiències de la posada en escena, les opcions escollides per la direcció, l’escenografia i el vestuari, entre altres. L’“Escola d’espectadors/es” està adreçada a famílies, adults i a joves entre 11 i 18 anys, estiguin o no cursant Batxillerat.
Les obres de la 7ª edició de “Llegir el teatre”
La primera de les obres que formarà part del curs és “La Rambla de les Floristes”, de Josep Maria de Sagarra, dirigida per Jordi Prat. L’obra es va estrenar el 1935, “mesos després que Lluís Companys proclamés l’Estat Català” i està “ambientada poc abans de la revolució de la Gloriosa de 1868, amb què es posaria fi al regnat d’Isabel II”. L’obra de Sagarra es pot veure a la Sala Gran del TNC del 10 d’octubre al 24 de novembre.
A partir del 28 de novembre estarà en cartell “Europa Bull”, la segona peça teatral que es comentarà al curs i que està dirigida per Jordi Oriol. L’obra és “un muntatge lingüísticament sorprenent a partir del mite d’Europa i de la seva ebullició actual” i es podrà veure a la Sala Petita del TNC fins el 15 de desembre.
Les dues restants s’han programat per la primavera del 2020. La primera d’elles es “Les veus interiors”, d’Eduardo De Filippo, dirigida per Xavier Alberti, una comèdia veïnal ambientada a la ciutat de Nàpols durant la postguerra i protagonitzada pels germans Saporito i la família Cimmaruta. A partir d’una “sorprenent denúncia per assassinat” els personatges es veuran atrapats “en una creixent confusió entre sospites, mentides i veritats”. “Les veus interiors” es podrà veure a la Sala Gran del TNC del 7 de maig al 14 de juny.
Finalment, l’obra de Carles Batlle “Monroe-Lamarr”, dirigida per Sergi Belbel ficciona una trobada entre l’actriu Marilyn Monroe i la també actriu i inventora Hedy Lamarr, que hauria pogut “alterar el curs de la Guerra Freda”. L’obra estarà en cartell a la Sala Petita del TNC del 14 de maig al 14 de juny del 2020.
“Escola d’Espectadors/es” s’emmarca en el projecte de clubs de lectura “Llegir el teatre” del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i a on el TNC organitzarà la 7ª edició d’un projecte que al llarg de les edicions anteriors ha donat a conèixer 45 obres de teatre, s’han fet 21 sessions de formació i hi han participat 40.638 lectors de 116 biblioteques públiques de Catalunya. El Bibliobús Montserrat forma part de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.