Despesa militar i retallada sanitària

90

Jaume Singla

Tots els partits polítics –estatals o nacionals- han fet retallades en Sanitat. Tots. Els que han estat al govern han fet les retallades en confeccionar pressupostos i els que han estat oposició, els hi ha votat. Hi ha dos partits estatals, PP i PSOE, que a més de retallades en Sanitat han aplicat augments brutals en despesa militar. Especialment els tres darrers anys en què s’han batut rècords en inversió militar a Espanya.

El del 2019, la despesa militar espanyola va superar els 20.000 milions d’euros, sense comptar amb el que tothom accepta de “gasto oculto en defensa” que es reparteix en altres ministeris. Tot i que no hi ha forma de trobar aquesta despesa oculta, hom pot pensar que en el pressupost de Defensa no s’hi ha inclòs la despesa sanitària del personal militar, la casa militar del Rey, els habitatges exclusius, complexos vacacionals exclusius per a militars, el CNI…. tot plegat fa que els 20.050 milions d’euros oficials, es quedin molt per sota del pressupost real.
Venim d’uns anys en què el PP ha fet una gestió militar nefasta, construint submarins que no floten i molls on no hi caben els vaixells, entre altres “hazañas”. En un govern un fabricant d’armes, ostentava el títol de “Ministro de Defensa”. Contra el que ens han volgut fer creure, l’arribada del PSOE al “gobierno”, lluny de reduir la despesa en defensa, l’ha ha incrementat fins a límits mai vistos a l’Estat espanyol. I, per acabar-ho d’adobar, l’any vinent es commemorarà el Centenario de la Legión, el patronat del qual està presidit pel Borbó. El nivell de cobdícia a “la corte borbónica” deu ser, hores d’ara, orgàstic.

Paral·lelament –i perquè d’algun lloc han de sortir els diners- els darrers anys hi ha hagut una retallada monstruosa en els pressupostos de Sanitat. Així ens està afectant mortalment la pandèmia del coronavirus. Però això s’ha d’acabar d’una vegada.

La crisi econòmica que ja ens està afectant, reduirà molt els ingressos de l’Estat i caldrà que fem tota la pressió perquè es redueixin els pressupostos de la guerra i s’augmentin els de sanitat. Que els metges cobrin més que els generals i que s’inverteixi en investigació i equips, deixant de llençar diners en la indústria de la guerra que no serveix per a res. Bé, res sí, serveix per fer encara més milionaris als amics del Cap d’Estat. De l’actual que en treu comissions i de l’anterior que en treia fulanes… i comissions.

Els milers de persones que han mort víctimes del coronavirus es mereixen que els honrem, fotent fora tots els polítics inútils, que retallen en sanitat i que ens volen vendre per tocar poder una estona més. No ens hi va solament el respecte als morts, ens hi va la vida.
Mai més ni un vot a qui retalli en Sanitat i inverteixi en guerra.