28.9 C
Igualada
Dijous, juny 30, 2022

Ciència i tarambanes

Robert Martínez
Director d’Atenció Familiar Anoia-WEYLAND EXTERNAL

Ara fa menys d’una dècada, els investigadors de la Universitat de Granada, treballant juntament amb els tècnics de l’IMSERSO, van crear un sistema per mesurar una escala per calibrar el grau de soledat que afectava especialment als nostres grans.

Aquesta tècnica es diu ESTE I i II, i parametritza, mitjançant unes dades matemàtiques, quin és el grau de soledat d’una persona, quant de temps ho està suportant i com l’afecta al seu entorn més proper.

El primer que em va sorprendre era com era possible traslladar a escales empíriques una sèrie de sentiments i vivències que, per molt intenses que siguin, no deixen de ser matèria subtil, potent i real.

I mentre estava engrescat en la solució de tal difícil realitat, em va saltar la notícia que els tècnics de l’ONU i, entre d’altres, els assessors del “Foro de Davos”, havien detectat que la realitat de la gent gran en les dècades vinents era l’augment del seu número i el canvi dels hàbits de consum.

De seguida vaig veure que l’objectiu primordial d’aquests capitostos no era el benestar dels nostres avis, sinó quina era la manera d’adaptar el mercat actual a les necessitats (demanda, diuen ells) que en un molt curt termini de temps faran canviar la realitat de serveis que avui dia ens envolten.

Em deixa una mica trencat el cor, per no dir molt, veure i viure que la relació entre el sector més vulnerable de la nostra societat, els nostres avis, i el més agressiu, els inversors, es decanta inexorablement cap als poderosos.

Fa un temps que vaig anar cap a allò que, d’una manera dignificant, m’havia intentat ensenyar el meu avi i en aquest moment, com tardanament vaig recuperar, recordava una sentència que d’una manera molt i molt solemne em va traslladar: Robert, fes allò que tu sàpigues que és bo per tu i pels que t’envolten, perquè tot allò que facis sense creure, t’ho acabaran robant a tu i a ells.
Suposo que tant el meu avi com jo pecàvem d’ingenus.

Però què voleu que us digui, si em donen a escollir, prefereixo equivocar-me mil vegades amb un tarambana que un sol cop amb un necessitat.

Compartir
Robert Martínez
Director d’Atenció Familiar Anoia-WEYLAND EXTERNAL

Més notícies

Últimes notícies

Igualada suma 45 nous contenidors de roba de Càritas

Igualada compta des d’aquest mes amb 45 nous contenidors de roba vinculats al projecte de Càritas gestionats per la Fundació Formació i Treball. Així...

Poble Actiu denuncia la manca de places de llar d’infants públiques

Durant les darreres setmanes l’Ajuntament d’Igualada ha publicat el llistat amb la puntuació i l’ordre de preinscripció de les llars d’infants. Des de Poble...

Calaf i Pujalt adapten la frontera entre municipis per facilitar els tràmits administratius

Calaf va celebrar el Ple ordinari del mes de juny aquest dilluns dia 27 amb un ordre del dia que incorporava sis punts.  Després d'aprovar...

Igualada celebra aquest divendres el Certament de Música Jove

La setzena edició del Certamen de Música Jove d’Igualada tindrà lloc aquest divendres 1 de juliol al pati del Museu de la Pell. Un...

Una nova plaga perjudica la collita d’ametlla de la Conca d’Òdena

La vespeta de l’ametller (Eurytoma amygdali) és una plaga poc coneguda per als que no estan immersos en el món de l’ametller, que causa...
Compartir