Un article de
La Veu de l'Anoia
El periòdic comarcal líder de l'Anoia des del 1982.
22 de setembre de 2019

Aquesta tardor es faran treballs de prevenció d’incendis als boscos de les serres de Collbàs i Montbui

Un article de
La Veu de l'Anoia

L’Associació de Propietaris Forestals Serres de Miralles-Orpinell es constitueix l’any 2011 fruit de la necessitat de gestionar els danys causats a la massa forestal per els bufaruts de l’any 2009. Actualment l’Associació el formen els municipis de Bellprat, Carme, La Llacuna, Orpí, La Pobla de Claramunt, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, Santa Maria de Miralles, La Torre de Claramunt, Vilanova del Camí, Argençola, Montmaneu, dels quals hi té 136 socis forestals i gairebé 5.000 hectàrees associades. Es tracta d’una Associació sense ànim de lucre.

L’Associació compta amb el suport de l’Oficina de Prevenció d’Incendis de la Diputació de Barcelona, amb la qual a traves d’un conveni obté finançament per desenvolupar el Programa Anual, que determina les actuacions de restauració i millora forestal per a la prevenció d’incendis que es realitzaran durant l’any, estableix els costos i preus que regiran aquests treballs, i defineix el pressupost i la seva forma de finançament. Aquest programa es redacta i gestiona d’acord amb el Conveni Marc de col·laboració signat entre la Diputació de Barcelona, els Ajuntaments que formen part de l’Associació, el Consell Comarcal de l’Anoia i l’Associació de Propietaris Forestals Serres de Miralles-Orpinell. Amb l’objectiu de gestionar l’àmbit de l’Associació d’una manera planificada i ordenada, s’han identificat les Zones d’Actuació Prioritària (ZAP) conjuntament amb els Bombers i tècnics forestals.

Amb la creació d’aquestes zones, s’estableix un ordre de prioritats per desenvolupar les actuacions de prevenció d’incendis i una priorització racional del finançament públic. La zona de la Serra de Collbas, la Creu Vermella i l’Obaga de Can Palomes formen una zona prioritària de més de 100 hectàrees de massa forestal continuada, una zona de confluència de valls favorables als vents dominants de la zona i un bosc que fa més de 20 anys que no s’hi realitza cap actuació forestal. Per altra banda, la zona de bosc més propera al nucli antic de Montbui presenta una elevada densitat i gran quantitat de biomassa en peu que s’hi mai hi hagués un incendi forestal posaria en perill totes les primeres cases del nucli antic de Montbui i la seva població. L’Associació de Propietaris Forestals Serres de Miralles-Orpinell ha iniciat treballs forestals realitzant una aclarida de millora a varies finques a la zona de la Serra de Collbàs als municipis de Vilanova del camí, Santa Margarida de Montbui i Carme. Es tracta d’una zona de 30 hectàrees amb un total de 23 finques. El pressupost de les actuacions previstes és de 113.000 euros.

Quines actuacions es duran a terme?
La tardor del 2019 és realitzarà una aclarida de millora a tota la massa forestal indicada a la imatge. A grans trets, l’actuació consisteix a regularitzar la massa amb un criteri de millora, es a dir, es trauran els pitjors arbres i es deixaran els millors. L’objectiu de l’actuació es trencar la continuïtat vertical i horitzontal del combustible i crear una massa resistent a les pertorbacions. Els criteris de selecció seran els següents:

a) Es tallaran els arbres morts, moribunds, amb el canó trencat, escapçats, puntisecs, dominats, torts o inclinats sense possibilitat de recuperació, afectats per plagues o malalties, aquells que no puguin tenir un correcte desenvolupament i tots aquells que provoquin una densitat excessiva.

b) Es tallaran els pins que entorpeixin el creixement de roures, alzines o altres planifolis.

c) Es realitzarà la poda dels pins seleccionats i de tots els roures, alzines i planifolis.

d) Es prioritzarà el repartiment homogeni de l’arbrat a una distància mitjana final entre arbres de 4-5 metres (600-500 peus /ha). Les zones que inicialment parteixin d’una densitat inicial més elevada que la resta, es deixaran amb més densitat que la mitjana.

e) Es desemboscarà aquella fusta de diàmetre superior a 15 cm o inferior en el cas que estiguin vora camins. La fusta de menor diàmetre que es deixi al bosc, es trossejarà a una longitud inferior a 1 m.

f) A les zones inaccessibles és farà una aclarida dels arbres no comercials i la millora dels arbres fins a 15 cm de diàmetre, puntualment de 20cm en el casos que s’especifiquin amb l’enginyer de l’Associació. La fusta tallada que es quedi al bosc, es trossejarà a una longitud inferior a 1 m.

g) La zona de l’ermita de Collbàs, el seu accés des de Santa Margarida de Montbui, la baga de Can Palomes i la zona més pròxima al nucli antic de Montbui és tallarà i es desemboscarà l’arbre sencer (amb branques) i aquest es transportarà amb camió o tractor amb remolc fins l’acopi de biomassa situada en un camp de conreu. Aquestes piles de biomassa romandran als terrenys agrícoles entre 2 i 3 mesos per tal que s’assequin. Posteriorment, mitjançant una estelladora, es triturarà i es carregarà en tràilers per a la seva comercialització.

h) A les zones de sòls pobres o sense regenerat, es farà una estassada selectiva per tal de facilitar la regeneració de pins així com deixar branques distribuïdes homogèniament per tal de potenciar-la.

i) Abans de l’acabament dels treballs forestals, totes les restes de tallada es trossejaran en fragments de 1 m o inferiors i amb una alçada de restes inferior als 50 cm en compliment de la llei de prevenció d’incendis forestals 64/95. Els camins i senders podrien quedar tapats amb brancada de manera puntualment i fruit dels treballs forestals que es duran a terme, tot i així, abans de l’acabament de la jornada laboral quedaran nets.

Comparteix l'article: