Aquest estiu, cuida la teva pell
A

23 de juny de 2022

La pell és l’òrgan més gran i més visible del cos humà. Però també el més vulnerable, ja que està exposat a radiacions, traumatismes, infeccions, productes químics…

Al llarg dels anys l’estructura de la pell s’afecta de forma significativa; l’epidermis, la capa més superficial, s’aprima progressivament, ocasionant un augment de la fragilitat. A més dels canvis intrínsecs, en aquelles àrees on la radiació solar incideix amb major freqüència, la pell pateix més alteracions degeneratives.

Quins són els factors que influeixen en l’envelliment cutani?
Els principals factors que influeixen en l’envelliment de la pell són la radiació solar i el tabac.

La radiació solar accelera la pèrdua progressiva de les funcions de la pell. Els principals canvis clínics de la pell exposada al sol són alteracions de la pigmentació, hiperlaxitud, deshidratació, aparició d’arrugues i aranyes vasculars i càncer de pell. El dany per la radiació ultraviolada és major en els tipus de pell més clars i en determinades àrees com la cara, l’escot, el dors de les mans i la part superior de l’esquena.

D’altra banda, el tabac i el fum del tabac provoquen a la pell dels fumadors sequedat, una pell més apagada, arrugues i accentua els efectes nocius de l’exposició solar, potenciant l’envelliment prematur de la pell.

Què vol dir que la pell té memòria?
La nostra pell és com un codi QR, conté informació sobre la nostra salut. El risc de patir un càncer de pell no depèn de l’edat sinó de la quantitat d’exposició a la radiació solar de cada persona al llarg de la vida.

A Espanya, cada mes al voltant de 300 pacients són diagnosticats de melanoma, un càncer de pell que pot ser letal. La taxa d’incidència de càncer de pell s’ha duplicat en el nostre país en les últimes dècades degut a l’augment de l’esperança de vida i especialment als estils de vida, amb major exposició solar i l’ús de cabines de bronzejat.

Les cremades solars, sobretot durant la infància i l’adolescència, són un factor de risc clau en el seu desenvolupament. També té una base genètica, fet que si un familiar té melanoma, incrementa el risc de tenir-ne un.

El melanoma pot aparèixer de nou o desenvolupar-se sobre una lesió preexistent (nevus o piga), per això cal estar atents als canvis. Les persones amb més número de pigues i amb pell clara tenen un major risc de desenvolupar un melanoma. Pot aparèixer a qualsevol part del cos encara que en les dones és més freqüent a les cames i en els homes a l’esquena.

Com podem prevenir l’envelliment i l’aparició de lesions malignes?
El càncer de pell es pot prevenir i el seu tractament és senzill si es detecta de forma precoç. Es recomana autoexaminar-se la pell al menys un cop al mes i davant de qualsevol canvi consultar al metge de capçalera.

Insistim en una adequada fotoprotecció, i la millor manera de fer-ho és limitant l’exposició solar en les hores centrals del dia (12h-16h), buscant les ombres, cobrint la pell amb roba, sobretot roba amb UPF (ultraviolet protecting factor), ulleres de sol, barrets i gorres i utilitzant para-sol. A més, d’aquestes mesures, també disposem de les cremes solars. Aquestes poden contenir filtres físics o minerals, sobretot indicat en menors de 2 anys, i mixtes (filtres físics i químics). Es recomana que la protecció solar sigui d’ampli espectre, és a dir que ens cobreixi de les radiacions UVB, UVA, llum visible i infraroja i amb FPS 50+. La crema del sol cal aplicar-la entre 20 i 30 minuts abans de l’exposició solar i cal aplicar la quantitat adequada, es recomana 2mg/cm2 per a tota la pell, és a dir, unes 2 cullerades; també és important aplicar-la a tot arreu, sense oblidar les orelles, el clatell, els llavis i el dors dels peus.

Com cada any en aquesta època, la unitat de dermatologia de l’Hospital Universitari d’Igualada juntament amb la Campaña Euromelanoma que organitza la Fundación Piel Sana de l’Acadèmia Española de Dermatologia y Venerealogía (AEDV), intentem promoure hàbits saludables enfront el sol per tal de prevenir el càncer de pell. Al vestíbul de l’Hospital Universitari d’Igualada trobareu més informació sobre aquesta campanya durant els mesos de juny i juliol.

Unitat de Dermatologia de l’Hospital Universitari d’Igualada

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Et semblaria bé fer el debat electoral a la Catalunya Nord?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta