Aire de Seat

55

Jaume Singla

 

No cal que us confessi que des de fa anys que soc un ferm partidari de la marca Seat. De fet el meu darrer cotxe és un Seat Ateca que, dos anys i 30.000 quilòmetres després, gràcies als sistemes de seguretat activa que equipa, no li he fet ni una lleu rascadeta.
Tot i que no és previsible que canviï de cotxe en els propers anys, si pogués, li demanaria a Seat que el primer nou model de la marca catalana l’anomenés: Aire.

Seat és una empresa que, quan va haver de tancar temporalment les seves cadenes de producció de cotxes a Martorell, es va posar a fabricar un element tan diferent d’un cotxe com són respiradors d’emergència per als afectats per la Covid-19. No tinc notícia que cap altra marca automobilística ho hagi fet.

Quan veus com el coronavirus dia a dia, va acabant amb persones que coneixes i estimes, et fas conscient que en qualsevol moment et pot afectar a tu -que ja tens una edat- i, aleshores tal vegada no hi haurà prou respiradors per garantir-te un tractament efectiu per evitar que pateixis un ofec. I com que els virus no fan distincions, qualsevol de nosaltres en pot ser víctima.

Per això quan vaig veure que Seat obria una cadena de fabricació de respiradors em vaig sentir més confiat. A mi m’agrada molt dir “la marca catalana” al referir-me a Seat i penso que quan una empresa multinacional és capaç de posar-se a disposició de la sanitat de Catalunya, demostra tenir l’esperit solidari dels catalans. En aquest cas, el dels respiradors, Seat ha acceptat a treballar amb altres empreses, laboratoris, hospitals i científics, per fabricar en un temps rècord uns milers de respiradors que poden donar aire a les estressades unitats UCI dels hospitals de Catalunya i de qualsevol altre país que ho necessiti, si es produís el temut repunt de la Covid-19.

El que té més mèrit per a mi, és que fabricant respiradors, encara que ho fes per a tot el món, no seria una sortida econòmica per a Seat que, per nombre de treballadors, és la primera indústria de Catalunya. Per tant, l’episodi dels respiradors és ni més ni menys que la contribució de Seat a la superació de la pitjor crisi assistencial de la nostra història. I quan has de patir dia si i dia també de rodes de premsa sense metges i amb militars, veure operaris de Seat fent respiradors, m’ha donat aire.

Fins ara només sabia gaudir del cotxe –del Seat o de qualsevol altra marca- quan el conduïa. Però ara, després de l’episodi dels respiradors, puc gaudir de la seguretat del Seat Ateca fins i tot, sense treure’l del garatge.