1968 – Primeres passes de l’Escola Àuria i construcció de la primera piscina i pista coberta a Igualada
1

5 de juny de 2020

Els primers dies de l’any 1968 -tot i que va ser l’any anterior quan l’entitat va néixer-, l’Escola Àuria donava les primeres passes als baixos d’un edifici a l’avui avinguda Balmes, que va ser possible gràcies als germans Garcia Fossas. Un edifici que té una llarga història.
Jaume Garcia Fossas va morir a Barcelona el 1927 i deixà un llegat de 40.000 duros per la construcció d’un col·legi d’ensenyament primari a Igualada. El seu germà Artur va complir la darrera voluntat d’en Jaume, i al cap de tres mesos ja havia comprat els terrenys de l’avinguda Wilson (actual avinguda Balmes) per edificar el col·legi.

Obres de construcció de la piscina i pista poliesportiva
coberta del Molí Nou

El juliol de 1933, quan l’edifici ja estava construït, va decidir-se que fos usat com a Institut de Segon Ensenyament. Projectat per l’arquitecte Jordi Gallecs, va ser el primer institut edificat a Igualada i es va inaugurar el 15 de novembre de 1933.

El 24 d’octubre de 1934 fou nomenat fill predilecte d’Igualada. En començar la guerra civil espanyola es van parar les classes i després de la guerra va quedar buit. Durant la guerra civil Artur va exiliar-se a França. Acabat el conflicte, va tenir un gran desengany el dia que uns camions van traslladar tot el material i mobles, que ell havia finançat, de l’Institut Garcia Fossas d’Igualada cap a l’Institut Menéndez y Pelayo de Barcelona.

Selecció de bàsquet d’Igualada en el partit inaugural: D’esquerra a dreta, Vives, Mata (…)(…), i asseguts: Rius, Alcoberro, Orgué i Salat. AFMI10836

Cap a l’any 1952 l’edifici va ser ocupat pel Frente de Juventudes, Ràdio Igualada, un club de tennis i Auxili Social i beneficència. En la dècada de 1960 tornà a ser Institut fins que va ser traslladat. La planta superior va ser cedida als jutjats i el 1968 l’Escola Àuria va ocupar la planta baixa, per atendre alumnat amb necessitats educatives especials. Inicialment, nou nens i nenes van ser els primers alumnes de l’escola, ubicada al Parc de l’Enxub, amb els impulsors Isabel Castells, Maria Enriqueta Solé i Antònia Ribas.

En l’actualitat tot l’edifici és usat per l’Escola Àuria després de la reforma finalitzada el 2005. En aquesta pàgina podeu veure un retall del Diari d’Igualada, que anuncia la inauguració de l’Escola Àuria, el 1967.

Visita d’autoritats a les obres de la NII al seu part pel port del Bruc. AFMI6614. Salvador Masachs.

Àuria (i Apinas) representen un orgull per a tota Igualada i comarca, per la seva dedicació amb un esperit de servei i justícia social amb la missió d’acompanyar les persones amb discapacitat intel·lectual, tot facilitant-los l’atenció integral i personalitzada, afavorint la prevenció, la detecció precoç i la inclusió social, perquè tinguin una vida de qualitat i amb igualtat de drets que la resta de la ciutadania.

Pas de la torxa olímpica per Igualada. AFMI6314. S. Masachs.
Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta