1967 – Igualada estrena l’Escola d’Infermeria
1

Primera promoció d’infermeres de l’Escola d’Infermeria d’Igualada. AFMI6153 (Salvador Masachs).
30 de maig de 2020

L’any 1967, la ciutat va celebrar una gran notícia. Curiosament, es repetiria molts més anys més tard, però en part gràcies al seu passat. Aquell any, a Igualada es va crear l’anomenada Escuela de ATS Nuestra Señora de la Piedad del Santo Hospital de Igualada. La formació d’Ajudants Tècniques Sanitàries unificava en una sola carrera, des del 1953, a través d’un decret de l’Estat, els anteriors estudis de llevadora, practicant i infermera. L’escola d’ATS, estava directament vinculada a l’Hospital i era un centre de formació dirigit bàsicament a l’alumnat femení.

Al costat de l’hospital
Estava ubicada en un edifici annex que tenia tres aules, un despatx de secretaria i administració, una sala d’estar, un vestidor i sala de material docent, una zona esportiva i un espai verd per a l’esbarjo. Es realitzaven les pràctiques a l’edifici hospitalari i s’establien torns rotatoris que feien passar a les alumnes per tots els serveis i departaments. Aquest vessant pràctic va ser precisament el que va dotar de més prestigi l’Escola d’ATS d’Igualada.

Primera promoció d’infermeres de l’Escola d’Infermeria d’Igualada. AFMI6153 (Salvador Masachs).

Va ser la primera escola nacional i oficial concedida a un hospital fora de l’àmbit de les capitals de província. Estava adscrita a la Facultat de Medicina de Barcelona (UB), depenia administrativament del seu rectorat i, des d’un punt de vista docent, del deganat de la seva Facultat de Medicina. Estava sota la tutela d’un catedràtic nomenat per la facultat.
Durant els tres primers anys va funcionar en règim d’internat, per facilitar l’accés de les noies de fora de la ciutat. La residència estava ubicada a tocar de l’edifici, a la planta superior, sobre del pavelló de maternitat i constava de tretze habitacions dobles, sala d’estar i menjador. Hi havia alumnes d’Igualada, de la resta de municipis de la comarca, de comarques veïnes i també de fora de Catalunya. A aquestes darreres alumnes, l’any 1968 se’ls oferien classes de català, per facilitar el seu aprenentatge.

En total l’escola va formar onze promocions. La primera va ser la de 1967-70 i la darrera, la de 1977-80.

Desaparició i retorn d’Infermeria a Igualada
L’any 1977 es va promulgar el Decret d’integració a les universitats de les escoles d’ATS per convertir-les en Escoles Universitàries d’Infermeria. Tot i que des d’Igualada es va cursar una sol·licitud per retardar-ne el tancament, finalment només es va rebre l’autorització perquè les alumnes de la darrera promoció –a qui els faltaven dos cursos–, poguessin finalitzar els seus estudis a la capital de l’Anoia.

Obres d’enderroc del Centre Republicà al passeig Verdaguer per a fer-hi les oficines de Correus (avui en desus) AFMI6147 (S.Masachs).

Després del tancament de l’escola, totes aquelles persones que volien cursar estudis d’Infermeria havien de desplaçar-se fins a les escoles universitàries més properes, que estaven situades a Barcelona, Manresa, Lleida i Vic.

Després d’anys de negociacions, l’Ajuntament, el departament d’Universitats de la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Lleida van tancar un acord l’any 2015 per a impartir a la capital de l’Anoia novament aquests estudis d’Infermeria.

Visita a Franco
A títol més anecdòtic, el 15 de febrer de 1967 tota la corporació municipal d’Igualada va visitar, al Palacio del Pardo, al “Generalísimo” Francisco Franco en visita oficial.

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que Igualada necessita més carrils bici?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta