1963 – S’enderroca la “Pajarera” d’Igualada i es crea la nova Plaça de l’Ajuntament
1

2 de maig de 2020

Des de la creació del mercat de “La Pajarera”, en ple centre històric d’Igualada -del qual us en vam parlar en aquesta secció, la corresponent a 1910- els dies de mercat, tota la plaça i els seus voltants bullien d’activitat. I això, segons diuen els de més edat, que van viure tota aquella època, els igualadins mai l’havien anomenat, de manera general, com la “pajarera”, sinó que aquest nom li va venir molt després d’haver-se construït, i com a forma despectiva de referir-se’n.

Més endavant, el setembre de l’any 1963, es va enderrocar el Mercat cobert per tal de guanyar espai a la plaça, bo i recol·locant el mercat de les carns al carrer de Santa Maria número 10, a Cal Ratés, on també hi havia les peixateries. Malgrat tot, el mercat es va continuar celebrant també a la plaça tots els dimecres i dissabtes fins l’any 1973, any en què es va traslladar a una finca adquirida per l’Ajuntament d’Igualada al pla de la Masuca, on s’hi va construir el mercat municipal que coneixem actualment, i que serà remodelat molt aviat.

La Plaça de l’Ajuntament d’Igualada compta amb una zona porticada, avui només conservada a la banda nord-oest. Originàriament era molt més extensa, doncs ocupava tota la plaça.

L’any 1912 es van enderrocar les voltes que feien xamfrà amb la travessia de Sant Sebastià, i l’any 1932, les que donaven al carrer de Santa Maria.
És una obra que forma part del Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
L’espai ocupat per aquesta plaça ha sofert nombroses modificacions al llarg dels segles, i prové de la unificació dues places menors en una de sola, la plaça Nova (esmentada des de l’any 1337) i la plaça del Blat (de la qual existeixen testimonis des de l’any 1356).
La nova plaça, coneguda des d’aquell moment tota ella com a plaça del Blat, va adoptar l’estructura irregular en forma de “T” que es va mantenir fins a l’any 1910.

Durant segles va esdevenir espai per al mercat de la població. L’any 1910 es va enderrocar l’illa de cases que hi quedava per construir l’edifici modernista conegut com la “Pajarera”, per utilitzar-lo com a mercat cobert.
L’any 1963 va ser enderrocat el mercat i es construí en el seu lloc, l’any 1976, una font lluminosa, en un projecte que podeu llegir en aquesta pàgina, en un article al Diari d’Igualada. El 1987 es va treure la font i es recuperà l’espai central de la plaça.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta