10.9 C
Igualada
Divendres, octubre 30, 2020

1963 – S’enderroca la “Pajarera” d’Igualada i es crea la nova Plaça de l’Ajuntament

Des de la creació del mercat de “La Pajarera”, en ple centre històric d’Igualada -del qual us en vam parlar en aquesta secció, la corresponent a 1910- els dies de mercat, tota la plaça i els seus voltants bullien d’activitat. I això, segons diuen els de més edat, que van viure tota aquella època, els igualadins mai l’havien anomenat, de manera general, com la “pajarera”, sinó que aquest nom li va venir molt després d’haver-se construït, i com a forma despectiva de referir-se’n.

Més endavant, el setembre de l’any 1963, es va enderrocar el Mercat cobert per tal de guanyar espai a la plaça, bo i recol·locant el mercat de les carns al carrer de Santa Maria número 10, a Cal Ratés, on també hi havia les peixateries. Malgrat tot, el mercat es va continuar celebrant també a la plaça tots els dimecres i dissabtes fins l’any 1973, any en què es va traslladar a una finca adquirida per l’Ajuntament d’Igualada al pla de la Masuca, on s’hi va construir el mercat municipal que coneixem actualment, i que serà remodelat molt aviat.

La Plaça de l’Ajuntament d’Igualada compta amb una zona porticada, avui només conservada a la banda nord-oest. Originàriament era molt més extensa, doncs ocupava tota la plaça.

L’any 1912 es van enderrocar les voltes que feien xamfrà amb la travessia de Sant Sebastià, i l’any 1932, les que donaven al carrer de Santa Maria.
És una obra que forma part del Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
L’espai ocupat per aquesta plaça ha sofert nombroses modificacions al llarg dels segles, i prové de la unificació dues places menors en una de sola, la plaça Nova (esmentada des de l’any 1337) i la plaça del Blat (de la qual existeixen testimonis des de l’any 1356).
La nova plaça, coneguda des d’aquell moment tota ella com a plaça del Blat, va adoptar l’estructura irregular en forma de “T” que es va mantenir fins a l’any 1910.

Durant segles va esdevenir espai per al mercat de la població. L’any 1910 es va enderrocar l’illa de cases que hi quedava per construir l’edifici modernista conegut com la “Pajarera”, per utilitzar-lo com a mercat cobert.
L’any 1963 va ser enderrocat el mercat i es construí en el seu lloc, l’any 1976, una font lluminosa, en un projecte que podeu llegir en aquesta pàgina, en un article al Diari d’Igualada. El 1987 es va treure la font i es recuperà l’espai central de la plaça.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

La Guàrdia Civil apunta diverses irregularitats en la gestió d’Events

Una de les branques de l'operació que reforcen la idea que Tsunami Democràtic estava dirigit per l'entorn d'ERC és la vinculació de l'empresa igualadina...

Jorba fa el repàs de manteniment de 7,5 quilòmetres de camins

L’Ajuntament de Jorba ha portat a terme les obres de manteniment dels camins del municipi inclosos al Pla de Prevenció d’Incendis Forestals (PPI) de...

El Zoom Festival atorga el Premi d’Honor a Jordi Évole

El Zoom Festival Internacional de Continguts Audiovisuals de Catalunya atorga el Premi d’Honor, un dels més prestigiosos del palmarès del certamen, al periodista, presentador i guionista Jordi Évole....

Fundació Pau i Solidaritat, la defensa dels drets laborals arreu del món

La Fundació Pau i Solidaritat, des de la seva constitució el 1991 per part del sindicat Comissions Obreres de Catalunya, té com a centre...

La Fira de la Mongeta de Castellfollit del Boix supera la seva prova virtual

Celebrada durant la 3a setmana d’octubre, la tercera edició de la Fira de la Mongeta de Castellfollit del Boix ha comptat com a principal...
Compartir