13.4 C
Igualada
Diumenge, octubre 25, 2020

1961 – S’inaugura el Museu Molí Paperer de Capellades

L’any 1961, sota el patronatge d’un grup d’industrials paperers, fou inaugurat el Museu Molí Paperer a la Vila de Capellades. Es tracta del més important d’Espanya de les seves característiques, i un dels símbols del patrimoni cultural de l’Anoia.

El recinte, ubicat al costat de la Bassa, és un edifici amb una superfície de 2.200 m2 i consta de quatre plantes i soterrani. La Bassa està proveïda per una font natural d’on brolla un cabal de dotze milions de litres diaris que són utilitzats com a energia per al funcionament dels setze molins paperers que treballaven en aquesta zona.

Inauguració del Museu Molí Paperer, amb el president de la Diputació, Joaquim Buxó. AFMI5460. P.Llucià.

Hem de tenir present, tal i com ens expliquen des del propi museu, que l’abundància d’aigua (abans, s’entén) va provocar que Capellades i els pobles de l’entorn esdevinguessin un dels centres paperers més importants d’Espanya durant els segles XVIII i XIX.

El paper d’aquesta zona, en especial el paper de barba i el paper de fumar, es venia a gran part del mercat espanyol i a les colònies d’Amèrica.

Del període de finals de segle XVIII provenen els cognoms de paperers tan coneguts com Soteras, Romeu o Guarro, destacant entre ells els Serra i els Romaní, les marques papereres dels quals adquiriren renom internacional.

En aquest ric context històrico-paperer, el Museu Molí Paperer de Capellades fou fundat a l’any 1958 per un grup d’industrials paperers que realitzaren un treball d’avantguarda en el camp que actualment es denomina arqueologia industrial. El 1941 Antoni Romaní i Caballé i Llorenç Miquel Serra van començar a establir contactes amb antics industrials del paper amb l’objectiu de crear un museu sobre el tema.

Construcció de la piscina del Casal, a Igualada. AFMI5448. M. Llucià.

Mercès a nombroses donacions de maquinària, objectes varis i aportacions de tipus econòmic per part de diferents indústries papereres i editors de Catalunya i de la resta de l’Estat Espanyol, el Museu fou inaugurat el dia 6 de juliol de 1961.

Actualment el Museu està regit per un patronat format per diferents organismes: l’Ajuntament de Capellades, l’Associació d’Estudis Històrico Paperers, el Consell Comarcal de l’Anoia i el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

Primer economat laboral del gremi tèxtil. AFMI5493. Foto Masachs.

El Museu fou concebut, des de l’inici de la seva fundació, com a museu i com a molí paperer on s’uneix i complementa la difusió del patrimoni històric i l’industrial, gràcies a la continuïtat de la pràctica de l’activitat artesanal del paper fet a mà.
L’edifici on s’ubica el museu, està protegit com a bé cultural d’interès local. Té l’estructura típica dels edificis coneguts com a “molí paperer”: base rectangular i plantes altes calades de finestretes que deixaven pas a l’aire que eixugava l’estesa del paper mullat, eixit de la tina i escorregut a la premsa. És set-centista, era l’antic molí paperer anomenat “Molí de la Vila”.

Primer economat laboral del gremi tèxtil. AFMI5493. Foto Masachs.

Un museu “atípic”
El Museu Molí Paperer de Capellades és un museu atípic, tant per la dualitat museu-molí com per llur sistema de gestió econòmica, que assoleix l’autofinançament del 60-70% de les despeses de funcionament. Així doncs, representa un clar exemple de la denominada “economuseologia”, definit per Cyril Samard en la seva obra Comment rentabiliser une entreprise culturelle, és a dir, com una entitat cultural pot arribar a assolir l’autofinançament a partir de la comercialització del producte artesanal que produeix i alhora sumant els ingressos econòmics derivats de les visites.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

L’Ajuntament d’Òdena realitza diverses millores al cementiri

L’Ajuntament d’Òdena ha portat a terme diverses millores al cementiri, algunes de les quals s’han realitzat per adaptar les visites a les mesures per...

Veïns de Calaf reclamen una solució al tema de l’aigua, ja

Els veïns de Calaf comencen a estar ja cansats dels problemes endèmics amb l’aigua del municipi, que cada vegada són més recurrents i demanen...

L’Associació Polígon dels Plans torna a la Unió de Polígons de Catalunya

L’Associació Polígons dels Plans ha tornat a formar part de la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC), entitat vinculada a la Cambra de...

La UEA prepara per dimecres el IV Fòrum Empresarial de l’Anoia

La Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) reprèn el proper dimecres dia 28 d’octubre, la celebració del IV Fòrum Empresarial de l’Anoia, que havia quedat...

Una sessió particular

Intensa, caòtica i productiva, serien tres adjectius per qualificar la sessió deliberativa sobre els Espais Oberts que va organitzar el Departament de Territori el...
Compartir