Un error administratiu de l’Ajuntament provoca un augment de l’IBI a la Pobla de Claramunt

En un comunicat, l’Ajuntament atribueix l’error als funcionaris i diu que ho “compensarà” amb l’IBI de l’any que ve

776
La Pobla de Claramunt - Foto Araceli Merino - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat
Foto: Araceli Merino

Enrenou a la Pobla de Claramunt. El cada any gens apreciat rebut de l’IBI per a les famílies pot generar un disgust enorme en aquest municipi. Un error administratiu ha provocat uns augments de la quota líquida -en alguns casos de molts diners- quan es dóna el cas que l’alcalde Santi Broch havia anunciat públicament una rebaixa del 10% per aquest any. El més dolorós del cas és que, reconegut l’error, els diners no es poden tornar, perquè es cauria en una il·legalitat… La mitjana d’augment de l’IBI, tot i que això depèn molt de les propietats de cadascú, voltaria entre 50 i 250 euros. Un cas real: una família que pagava el 2015 un rebut de 780 euros, ara esperava una rebaixa del 10% (a pagar 702), però s’ha trobat amb un rebut de 910 euros (un 14% més que l’any passat i un 22% més si es compta la rebaixa que havia anunciat l’Ajuntament). Hi ha casos on l’augment és molt menor, però també en altres és més important.

El govern municipal va elaborar un comunicat que va repartir ahir dijous per les cases, i que va difondre el dia anterior per Facebook. L’alcalde va mantenir ahir al vespre una reunió amb l’oposició per donar explicacions.

“El govern reconeix un error en els càlculs i, malgrat prometre una rebaixa del 10% per aquest any, s’han produït augments de fins al 15%”

La culpa, del secretari
Ja des de l’inici del comunicat municipal s’exposa que “la corporació municipal” va aprovar la modificació de l’IBI “en base a un estudi econòmic realitzat per la secretaria-intervenció”, atribuint doncs la responsabilitat del càlcul al personal funcionari. La modificació de l’IBI es va aprovar el passat novembre pel ple de l’Ajuntament, amb els vots a favor del govern de CiU, que té majoria absoluta, i en contra de l’oposició (Participa!, ERC i PSC).

En el comunicat es reconeix “la complexitat” del càlcul i es justifica explicant que la darrera revisió cadastral es va fer l’any 2010, i les reduccions dels valors s’havien d’anar aplicant al llarg de 10 anys. A més, en el període 2011-15, l’Estat ha obligat als ajuntaments a augmentar el tipus de gravamen. Al comunicat es diu que “als efectes de reduir les quantitats a pagar per l’IBI, l’Ajuntament va sol·licitar al Cadastre la reducció del valor cadastral per aplicació d’un coeficient del 0,85”.

En fer els càlculs, diu el comunicat del govern municipal “la secretaria intervenció va mantenir erròniament el criteri del càlcul anterior, reduint únicament el valor cadastral al valor resultant de l’aplicació del coeficient indicat”. Tot plegat ha comportat “un increment de la base liquidable, cosa que ha portat a una situació contrària a la pretesa”.

No tornaran ara els diners
El comunicat segueix deixant clar que “això no es pot rectificar, ja que el tribut es merita a 1 de gener i no existeix la possibilitat de modificar-lo amb efectes de principi d’any”. L’única alternativa “és compensar l’increment d’aquest any amb una compensació significativa del tipus de gravamen per a l’any vinent”. Mentrestant, l’Ajuntament ha rebut el compromís de l’Oficina de Gestió Tributària de concedir “els fraccionaments que s’escaiguin d’aquest concepte”. Finalment, l’Ajuntament “lamenta els problemes ocasionats”.

L’alcalde Santi Broch va explicat ahir a La Veu que “tot es tracta d’un error administratiu. El que cobrem de més aquest any ho guardarem per tornar-lo l’any vinent, ens hi comprometem. Ens sap molt greu el que ha passat, però ara no s’hi pot fer res més. No és un tema polític, és únicament administratiu”.

Indignació a l’oposició municipal
Els grups a l’oposició han mostrat ja la seva indignació a les xarxes socials. ERC a la Pobla va posar al descobert el passat divendres “una greu desviació de més del 17%, com a mínim, en l’import que s’havia comunicat des de l’equip de govern als poblatans”.

Els republicans recorden que el novembre del 2015, es va aprovar en ple extraordinari l’augment d’aquesta taxa del 0,76 al 0,87 (augment del 7,83%) amb l’argumentació que “es baixarien els valors cadastrals un 15% i que el resultant final seria una rebaixa d’un 10% del rebut de l’IBI en comparació al rebut del 2015”. Ara, explica el regidor d’ERC Albert Duran, “ens trobem just amb el contrari, com a mínim ha augmentat un 7,83% en el millor dels casos, ja que la rebaixa del cadastre d’un 15% s’ha fet efectiva, però no ha provocat que la base imposable baixi perquè en aquest moment la Pobla està en un procés de regularització dels valors cadastrals”. Duran recalca que, el novembre passat, ERC “va votar en contra de la proposta de modificació del IBI i varem expressar la nostra disconformitat en aquest mètode de càlcul perquè a les simulacions fetes no ho veiem clar”. El regidor d’ERC opina que “s’ha comès un greu error, que creiem que afectarà majoritàriament als poblatans, que no té solució possible aquest any i fa canviar les expectatives creades”.

El grup municipal independent de Participa! ha deixat clar també en un comunicat que va votar en contra de la proposta de l’IBI en no veure-la clara. “La gravetat de la situació és que l’actual equip de govern dóna la responsabilitat de l’errada al secretari/interventor/ tresorer de l’Ajuntament. Nosaltres sempre hem denunciat que una sola persona no pot portar els tres càrrecs i que, per qüestions òbvies, la sobrecàrrega de feina pot dur a errors humans. L’equip de govern ha de ser conseqüent amb les seves pròpies decisions i responsabilitzar- se dels seus errors. Aquesta vegada qui pagarà els plats trencats?”, es pregunten des d’aquest grup municipal.