De què parlem

157

PERE PRAT opinió - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.catMariano Rajoy, president del Govern en funcions, que es prea de bon gestor econòmic, deixarà un dels pitjors llegats de la història. El 2015 Espanya va gastar 55.755 milions d’euros més dels que va ingressar. Cada dia va gastar 152 milions d’euros més del que tocava. El deute supera el 100% del PIB (23.000 euros de mitjana per cada espanyol) i és el 5,16% del que genera l’economia de l’estat. S’havia acordat amb Brussel·les un objectiu del 4,2% per al 2015 i del 2,8% pel 2016. I per aconseguir-ho cal ajustar 25.000 milions aquest any. L’octubre passat Pierre Moscovici, comissari d’Afers Econòmics i Financers, va advertir de la desviació pressupostària. Però el govern espanyol se li va tirar al damunt. Ara ja sabem qui tenia raó. I tampoc complirem aquest any. No s’ha fet en els darrers vuit anys. I això que aquest any el petroli estava baix, els interessos del deute inexistents i vam gaudir d’una molt favorable temporada turística.

Els governants, no només roben. Volen seguir en el poder per seguir robant. El ministre d’Hisenda diu que la desviació és per culpa dels catalans i l’ex president d’Extremadura que els catalans no poden deixar de ser espanyols perquè són els qui paguen. Tenim un estat en col·lapse. Mentides i mitges veritats per justificar el que els interessa.

Ni han dinamitzat el creixement. Ni la baixada de l’IRPF, ni la reforma laboral han estat positives. Les cotitzacions de la Seguretat Social, que havien de créixer el 7% s’ha quedat al 1’75%. L’atur no baixa. El 2015, el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària, ha perdut prop de 40.000 milions d’euros més. S’ha buidat la guardiola de la Seguretat Social. No s’ha estabilitzat el deute i només el 7% de la població rep més del que paga. Per això podem perdonar un deute de 1.500 milions amb Cuba i indemnitzar el Castor. És el que hi ha.

PERE PRAT, empresari