Convoquen per demà a la Pobla de Claramunt una manifestació popular contra el tall d’un camí de pas

67

poblaDemà diumenge, 31 de maig, a les sis de la tarda a la Plaça de l’Ajuntament de la Pobla de Claramunt, s’ha convocat una manifestació de protesta que pot esdevenir històrica. Es tracta d’una trobada popular, organitzada per un grup de veïns, contra el tall unilateral d’un camí de pas per part de la família Romaní, de forta influència en aquesta població durant bona part del segle XX.

L’Ajuntament de la Pobla va obrir fa pocs dies, no sense múltiples problemes i amb la presència dels Mossos d’Esquadra, un pont de ferro que substituïa l’antiga passera sobre el riu, i que comunica a través d’un camí costerut el centre del nucli històric del municipi amb l’estació de tren, un camí utilitzat ja des de la creació de la línia, a principis del segle passat, tal i com s’observa en la fotografia. La via, coneguda com “Camí de la Costa”, s’utilitzava de forma molt freqüent, fins i tot des de la instal.lació, en el mateix lloc, d’una indústria paperera per part de la família Romaní, que durant desenes d’anys va ser la principal activitat econòmica del poble. L’industrial mai va posar pegues al pas dels poblatans per aquest indret, fins que, arran dels litigis que manté avui amb l’Ajuntament per diverses causes, va tallar el camí amb diversos obstacles, de manera que el pont acabat d’inaugurar per l’Ajuntament esdevé inútil.

La situació ha generat un intens debat al poble en el darrer mes, fins al punt que per a la finalització de l’obra va ser requerida la presència contínua dels Mossos d’Esquadra, davant les reiterades protestes, en persona, de representants de la família i professionals de seguretat contractats per evitar el pas del públic. La protesta de demà podria estar encapçalada pel propi alcalde de la Pobla, Santi Broch, i bona part de regidors del consistori.