Vilanova instal·larà, fruit del procés participatiu, fanals solars i una tirolina al Parc Fluvial
V

15 de gener de 2020

L’Ajuntament de Vilanova del Camí va proposar el mes de novembre un nou procés participatiu obert a la població. 448 persones van participar en el procés per decidir quatre dels nou projectes per fer millores a la ciutat valorats en 27.500 €. 156 ho van fer online, 121 a les urnes que es van repartir pels edificis públics i 171 a les carpes informatives.
La participació ha estat ben valorada per la regidora de Participació Ciutadana, Carlota Silva, ja que ha estat superior a la de les últimes edicions. Tot i així, explica Silva, “cal seguir treballant per augmentar la participació ciutadana en els afers municipals”.

L’Ajuntament vilanoví fa anys que utilitza els processos participatius per animar la ciutadania a involucrar-se en la política local i en la presa de decisions. El procés del 2019 incorporava nou propostes repartides en tres categories: A, B i C, que responien a les peticions i demandes que, segons explica la regidora, ha anat formulant la pròpia ciutadania.

La proposta més votades de la categoria A, centrades en la millora del Parc Fluvial, ha estat la instal·lació de fanals solars, en una clara aposta per les energies renovables i, el segon projecte ha estat la instal·lació d’una tirolina.

Pel que fa la categoria B, la proposta amb més vots ha estat la d’invertir en mobiliari per als parcs. I en la categoria C, l’acció que ha sortit escollida ha estat el del parc d’exercici amb elements biosaludables.

Tots aquests projectes, explica Carlota Silva, es posaran en marxa en les properes setmanes.

Els escolars del municipi decideixen on volen invertir els diners públics
Simultàniament a aquest procés participatiu obert a la població major de 18 anys, se’n va obrir un altre adreçat a les escoles. L’objectiu d’aquest projecte és implicar els escolars del municipi en un procés participatiu per trobar les propostes més interessants per a les necessitats dels respectius centres. Cada centre, destaca Carlota Silva, disposava de 5.000 € i els projectes guanyadors han girat entorn a la dotació de noves tecnologies i d’elements de joc.

El Pompeu Fabra ha decidit invertir en l’adquisició de tablets i d’una televisió portàtil. L’Escola Joan Maragall també ha triat les tablets i la instal·lació d’antenes wifi mentre que el Marta Mata destinarà els 5.000 € a la compra d’una caseta de fusta per al pati.
Pel que fa a l’Instititut Pla de les Moreres, ha seguit un procés de decisió un xic diferent, explica la regidora Carlota Silva. L’equip de l’institut ha fet servir les noves tecnologies per facilitar la participació dels més joves a través d’una enquesta formulari penjada al web del centre. L’alumnat ha decidit utilitzar aquests diners per a la millora del mobiliari de l’aula d’educació plàstica.

Les famílies de les llars d’Infants La Baldufa i el Molinet també han participat en la presa de decisions del pressupost participatiu i han decidit utilitzar els 2.500 € per a comprar materials tant d’exterior, com per a les aules.

Queda encara un procés participatiu obert que es celebrarà aquest mateix mes de gener. És el que convida al Consell de Joves a decidir el destí d’una partida de 2.500 €.

El pressupost participatiu del 2020 s’encetarà amb una assemblea oberta amb pluja d’idees
La regidoria de Participació Ciutadana ja treballa en la confecció del proper procés participatiu. La voluntat municipal és mantenir o augmentar aquesta partida econòmica que dóna la possibilitat als veïns i veïnes, independentment de la seva edat de dir la seva sobre la inversió de diners públics. Per fer-ho encara més participatiu i transparent, la regidora proposa per al 2020 fer una assemblea oberta on la ciutadania pugui participar en una pluja d’idees que generi un document de treball inicial.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?