20.3 C
Igualada
Dijous, 30 novembre 2023

Un article de

Jordi Puiggròs
Jordi Puiggròs
Periodista i Cap de redacció

Una de les “Marxes per la Llibertat” de l’ANC passarà per la Panadella i farà nit a Igualada
U

Publicitat

Una de les “Marxes per la Llibertat” que ha organitzat l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) passarà per la Panadella, a on es dinarà, i seguirà el curs de l’autovia A-2 fins a Martorell, fent nit a Igualada al final del primer dels tres dies, el dimecres.

L’ANC i Òmnium Cultural han anunciat les primeres accions unitàries per a respondre a la sentència del Tribunal Suprem espanyol. El dia que es publiqui la sentència contra el procés, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, explicaran quan començaran les cinc marxes multitudinàries, anomenades Marxes per la Llibertat, que sortiran de cinc ciutats diferents –Girona, Vic, Berga, Tàrrega i Tarragona– i que aniran passant poble a poble fins a arribar a Barcelona. És la marxa que sortirà de Tàrrega la que afectarà a l’Anoia, i que comportarà, probablement, importants problemes de trànsit a l’A-2.

Durant tres dies, es recorreran 100 quilòmetres, dividits en cinc etapes. El primer dia i el segon, hi haurà dues etapes (una al matí i una a la tarda) i el tercer dia només una, perquè s’arribarà a Barcelona al migdia. Cada etapa tindrà uns 20 quilòmetres, aproximadament. L’ANC té previst de convocar les marxes en dimecres, dijous i divendres en funció del dia que es faci pública la sentència.

Les marxes, inspirades en altres marxes pacífiques històriques, pretenen ser una resposta de país en favor de la llibertat dels presos polítics, els exiliats, en contra de la repressió i per reivindicar el dret d’autodeterminació. La voluntat és implicar-hi tot el territori, de manera transversal i plural, i retornar a la ciutadania el paper protagonista de les mobilitzacions.

Tothom qui hi vulgui participar només caldrà que s’hi uneixi, sense limitacions ni l’obligatorietat de completar etapes senceres. Cada etapa començarà i acabarà en un nucli urbà, des d’on s’oferirà a preu simbòlic esmorzar, dinar i sopar populars. També s’hi podrà pernoctar de franc i prosseguir la marxa l’endemà, prèvia reserva a la web www.marxesperlallibertat.cat. L’organització té preparats equips de suport logístic si alguns dels participants no poden continuar caminant per motius físics. També hi haurà equips d’assistència mèdica per auxiliar qualsevol persona que ho necessiti.

Suport dels CDR
La coordinadora nacional dels CDR ha anunciat el suport a les Marxes per la Llibertat. En un vídeo demanen que les marxes es converteixin en ‘un clam unànime que ressoni arreu’ i que tothom s’inscrigui als trams més pròxims al seu territori.

Concentracions
El mateix dia que el Tribunal Suprem espanyol faci pública la sentència, ANC i Òmnium també convocaran concentracions a les 8 del vespre a diversos punts del Principat. Els detalls d’aquesta acció es concretaran pels canals oficials de les entitats.
Però hi ha moltes més mobilitzacions programades per reaccionar a la sentència. La Intersindical ha fet un pre-avís de vaga general per al 18 d’octubre. I Tsunami Democràtic convoca la ciutadania a estar atenta a possibles mobilitzacions.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies